Огірок – найдавніша овочева культура. В античні часи греки їх називали « агурос » : що означає « незрілий, не дозрів ». Звідси і пішла їх назва – огірок. Батьківщиною овоча огірок є Індія.
Чим огірок менше, зеленіший і недозрілий, тим він краще і смачніше. При виборі огірків потрібно звернути увагу на такі особливості: шкірка огірка повинна бути рівномірно забарвлена, темного або светлозеленого кольору (залежно від сорту), плід обов’язково повинен бути на дотик твердим і важким по вазі, без ознак плям, прим’ятим, млявості і інших пошкоджень.
Огірок хімічний склад
У таблиці наведені усереднені значення ( поживні речовини , вітаміни , мікроелементи) з розрахунку на 100 грамів продукту .
Харчова цінність огірків
Огірок калорійність 15.4 кКал
Вуглеводи 3.0 гр
Жири 0.1 гр
Білки 0.8 гр
Вода 95.0 гр
Моно – і дисахариди 2.5 гр
Крохмаль 0.1 гр
Харчові волокна 0.7 гр
Органічні кислоти 0.1 гр
Зола 0.5 гр
Вміст вітамінів в огірках
Вітамін А 0.06 мг
Вітамін B1 0.03 мг
Вітамін В2 0.04 мг
Вітамін В3 0.3 мг
Вітамін В6 0.04 мг
Вітамін В9 4.0 мкг
Вітамін C 10.0 мг
Вітамін Е 0.1 мг
Вітамін Н 0.9 мг
Вітамін PP 0.2 мг
Макроелементи / Мікроелементи в огірках
Залізо 0.9 мг
Калій 141.0 мг
Кальцій 23.0 мг
Магній 14.0 мг
Натрій 8.0 мг
Фосфор 42.0 мг
Хлор 25.0 мг
Алюміній 425.0 мкг
Йод 3.0 мкг
Кобальт 1.0 мкг
Марганнец 180.0 мкг
Мідь 100.0 мкг
Молібден 1.0 мкг
Фтор 17.0 мкг
Хром 6.0 мкг
Цинк 215.0 мкг
Огірок корисні властивості для організму людини
Огірок – самий дієтичний з усіх дієтичних продуктів. Він в середньому на 95 % складається з води, тобто містить мінімум калорій. А відсотки, що залишилися є джерелом цінних лужних солей, які здатні уповільнювати процеси старіння і утворення каменів в нирках і печінці.
Огірки містять унікальну речовину – тартронову кислоту. Ця чудова кислота нейтралізує дію вуглеводів, що потрапляють в наш організм під час прийому їжі, тим самим попереджає поява жирової маси.
Огірки корисні при очищенні кишечника та інших внутрішніх органів. Огірок сприяє загальної детоксикації організму, це обумовлено тим, що огірки знову ж складаються на 95 % з води.
Суміш огіркового, морквяного й бурякового соків робить благотворний вплив при ревматичних захворюваннях.
Огірки багаті калієм, магнієм і кальцієм, які виявляється сприятливий ефект на функціонування і роботу всіх органів і систем нашого організму.
Огірки є найкращим сечогінним засобом.
Огірковий сік допомагає при пародонтозі, запобігає розщеплення і випадання волосся, корисний при профілактиці перенапруги міокарду (серцевого м’яза), заспокоює і зміцнює нервову систему, перешкоджає атеросклерозу, покращує пам’ять.
Огірковий сік прекрасний засіб від затяжного кашлю, полегшує стан хворих при туберкульозі, заспокоює нервову систему, має протизапальну і знеболюючу дію.
Сік огірка попереджає перехід вуглеводів в жири, очищає організм від шлаків і перешкоджає відкладенню солей.
Лікувальними властивостями володіють насіння огірків, які виводять зайвий холестерин з організму.
Огірок прекрасний косметичний засіб, при використанні як масок нарізані огірки надають омолоджуючий, зволожуючий, відбілюючий ефект, крім того, розгладжуються зморшки.
Огірки – протипоказання і шкода
Огірки протипоказані при гострих і хронічних нефритах, загостренні хронічної ниркової недостатності, нирковокам’яних захворюваннях, при нефриті з лужною реакцією сечі . Необхідно обмежити вживання огірків при загостренні виразкової хвороби, гастриті, ентероколіті, коліті.
Солоні огірки не радять вживати: при огрядності, ожирінні, гострому і хронічному нефриті, пієлонефриті, при загостренні гастриту, гепатиті, холециститі.