Помідор ( томат ) – рослина сімейства Пасльонові, одно- або багаторічна трава. Обробляється як овочева культура. Назва « помідор » в перекладі з італійської означає – золоте яблуко, а слово томат походить від ацтекського « Матла », яке французи переробили в tomate ( томат ). Батьківщиною помідор є Південна і Центральна Америка, де до цих пір можна зустріти дикі форми цієї культури.
Помідори дуже різноманітні за своїми фізичними характеристиками. Залежно від сорту помідори мають різні кольори шкірки і м’якоті (від блідо-рожевого до яскраво -червоною, від світло -жовтого до насичено -жовтою), і відрізняються вагою (вага плодів лежить в діапазоні від 30 до 700-800 г), формою ( кулясті, приплюснуті або циліндричні ) ароматом і смаковими характеристиками.
У своєму складі помідори містять легкозасвоювані вуглеводи, пектинові речовини, багаті вітамінами і є цінним харчовим продуктом.
Хімічний склад помідора
У таблиці наведені усереднені значення ( поживні речовини , вітаміни , мікроелементи) з розрахунку на 100 грамів продукту .
Харчова цінність помідора
Помідор калорійність 19.9 кКал
Вуглеводи 4.2 гр
Жири 0.2 гр
Білки 0.6 гр
Вода 93.5 гр
Моно – і дисахариди 3.5 гр
Крохмаль 0.3 гр
Харчові волокна 0.8 гр
Органічні кислоти 0.5 гр
Зола 0.7 гр
Помідор вітаміни
Вітамін А 1.2 мг
Вітамін B1 0.06 мг
Вітамін В2 0.04 мг
Вітамін В3 0.3 мг
Вітамін В6 0.1 мг
Вітамін В9 11.0 мкг
Вітамін C 25.0 мг
Вітамін Е 0.4 мг
Вітамін Н 1.2 мг
Вітамін PP 0.5 мг
Помідор Макроелементи / Мікроелементи
Залізо 0.9 мг
Калій 290.0 мг
Кальцій 14.0 мг
Магній 20.0 мг
Натрій 40.0 мг
Сірка 12.0 мг
Фосфор 26.0 мг
Хлор 57.0 мг
Бор 115.0 мкг
Йод 2.0 мкг
Кобальт 6.0 мкг
Марганнец 140.0 мкг
Мідь 110.0 мкг
Молібден 7.0 мкг
Нікель 13.0 мкг
Рубідій 153.0 мкг
Фтор 20.0 мкг
Хром 5.0 мкг
Цинк 200.0 мкг
Помідори корисні властивості для організму людини
Помідори є потужним антиоксидантом. Вхідний до складу помідора лікопен, який являє собою досить потужний антиоксидант, допомагає при лікуванні багатьох хвороб.
Помідори надають антибактеріальну дію. Крім регулювання роботи нервової системи, помідори мають антибактеріальну і протизапальну дію. Це пояснюється тим, що в томатах міститься деяка частка фітонцидів.
Свіжі томати і томатний сік корисні при загальному занепаді сил, погіршенні пам’яті, анемії, гіпертонії, астенії і гастритах із зниженою кислотністю. Помідори нормалізують обмінні процеси, активують мозкову діяльність, нормалізують діяльність шлунково -кишкового тракту, поліпшують роботу печінки, нирок і статевих залоз, і допомагають зберегти зір у похилому віці.
Помідори служать відмінним діуретиком при захворюваннях сечового міхура і нирок.
Томатний сік знижує ризик виникнення простатиту, деяких видів раку, серцево -судинних захворювань, а входять до складу томатів пектинові речовини сприяє зниженню рівня “поганого” холестерину в крові.
Завдяки багатому вмісту вітаміну групи В, помідори допомагають поліпшити колір обличчя, розгладити зморшки і омолодити шкіру в цілому.
Крім того помідори збуджують апетит, покращують адаптацію тіла до холоду, мають сечогінну, антибактеріальну, протизапальну, протицингового і послаблюючу дію, а також використовуються в дієтах, призначених для профілактики атеросклерозу.
Завдяки входить до складу томатів речовини 5 -гідро – ксітріптаміна, що нагадує по впливу гормон серотонін, ми легше переживаємо стреси і розслабляємося.
Помідори – протипоказання і шкода для організму
Помідори протипоказані при алергіях, жовчнокам’яній хворобі, а у людей в похилому віці вживання їх у великих кількостях загрожує утворенням ниркових каменів. Також у деяких людей помідори можуть викликати спазми жовчного міхура.
Гіпертонікам, хворим захворюваннями нирок і серцево-судинної системи не рекомендовані помідори консервовані, мариновані та солоні. Такі продукти сприяють формуванню каменів у нирках і сечовому міхурі.