В цій статті ми розглянемо що таке транспірація рослин та її значення.
Транспірація рослин
Транспірація – це фізіологічний процес випаровування рослиною води.
Значення транспірації для рослин:
– забезпечується постійний рух води через корені, стебла та листки;
– регулюється водний та температурний режими рослин;
– розвантажується провідна система рослини від надлишку води;
– не відбувається перегрівання листків.
Якщо транспіраційні витрати перевищують надходження води до кореневих систем, то це негативно впливає на життєдіяльність рослин і зокрема спричиняє водний дефіцит та в’янення листя, призупинення ростових процесів, зниження інтенсивності фотосинтезу та порушення обмінних процесів, що може призвести не лише до зниження продуктивності, а й до загибелі рослин.
Транспірація води здійснюється через:
– продихи на листках і зелених стеблах трав’янистих рослин;
– кутикулу листків;
– сочевички і тріщини у корі дерев’янистих форм.
Найбільша кількість води (близько 90 %) випаровується під час транспірації через продихи. Відкриванням та закриванням продихів рослина регулює інтенсивність транспірації.
Чинники, що впливають на інтенсивність транспірації
1) Забезпеченість рослин водою. Коли тургор листка знижується до певного критичного рівня, ширина продихової щілини зменшується.
2) Концентрація вуглекислого газу. У більшості видів рослин підвищення концентрації СО2 призводить до закривання продихів.
3) Інтенсивність освітлення. Звичайно продихи на світлі відкриваються, а у темряві закриваються.
4) Теапература повітря. Підвищення температури понад +30-35 о С може спричинити закривання продихів.
5) Температура листкової поверхні. При підвищенні її на кожні 10 о С швидкість випаровування води зростає приблизно вдвічі.
6) Вологість повітря і швидкість вітру. При достатньому насиченні повітря водяною парою транспірація вповільнюється, а при сухому повітрі дуже посилюється.