Щоб фрукти максимально довго не псувалися, зберігали свіжість, привабливий вигляд і смакові якості необхідно знати умови зберігання свіжих фруктів . Розглянемо температурні умови, вологість повітря, термін зберігання найбільш популярних фруктів.
Умови зберігання фруктів
Температурний режим зберігання фруктів
В таблиці нижче вказано рекомендований температурний режим для різних типів фруктів для зберігання як у домашніх так і промислових умавах (без застосування газування):
Найменування | Термін зберігання, діб | Температура, oС | Вологість повітря, % |
---|---|---|---|
Абрикос | 7-20 | 0..-1 | 90-95 |
Авокадо | 14-28 | +7..+13 | 85-90 |
Ананас | 14-38 | +7..+10 | 85-90 |
Апельсин (Всі види) | 60-120 | +6..+10 | 85-90 |
Кавун | 14-21 | +10 | 85-90 |
Банани стиглі | 2-7 | +14 | 85-90 |
Банани ЗЕЛЕНІ | 20-60 | +13 | 85-90 |
Виноград | 20-120 | 0..-1 | 90-95 |
Грейпфрут | 28-90 | +10..+14 | 58-90 |
Груша | 15-120 | 0..-1 | 90-95 |
Диня | 14-30 | +3..+10 | 85-90 |
Ківі | 30-90 | 0..+1 | 90-95 |
Кокос | 30-180 | 0..+1,5 | 80-85 |
Лимон | 30-200 | +12..+14 | 85-90 |
Манго | 14-25 | +13 | 85-90 |
Мандарин | 14-30 | +5..+8 | 85-90 |
Персики | 14-30 | 0..-1 | 90-95 |
Слива | 14-28 | 0..+1 | 90-95 |
Черешня | 5-10 | 0..+2 | 90-95 |
Яблука | 30-200 | -1..+4 | 90-95 |
Умови зберігання яблук і груш
Є кілька способів збереження яблук на зиму. Перш ніж укласти яблука на зберігання , протріть кожне з них ганчірочкою , змоченою гліцерином , або загорніть у папір . Добре зберігаються яблука , засипані в ящиках деревною тирсою або стружкою.
Дотримуйтесь таких умов зберігання яблук: не зберігайте їх разом з сильнопахнучими продуктами – цибулею , часником , картоплею , підтримуйте вологість повітря 85-90 % – якщо вона буде нижчою , плоди швидко зів’януть . Найкраще зберігати яблука при нульовій температурі.
Яблука зберігаються краще , якщо відразу після знімання їх охолодити до 9 або 4 ° С і помістити на постійне місце в сховищі.
У домашніх умовах яблука зберігають у погребі. Він повинен бути сухим , а температура в ньому – від 0 до 4°С. Ретельно відібрані яблука можна укласти в тонкі поліетиленові мішечки ємністю до 3 кг , мішечки зав’язати і підвісити .
Яблука краще тримати в дерев’яних ящиках ємністю 20-25 кг або в картонних коробках . Температура зберігання залежить від особливостей сорту. Більша частина сортів яблук добре зберігається при температурі, близькій до 0°С. Для сортів Пепін шафранний , Уелс , Північний синап переважніше температура +1°С. Для сортів Спартан , Богатир +2 … 3°С , а для Антонівки звичайної – +3 … 4°С. Краще зберігаються плоди середнього розміру , рівномірно забарвлені , без механічних пошкоджень , охолоджені відразу ж після збору.
Не слід також забувати , що навіть добре збережені плоди можуть моментально втратити свою красу , якщо їх неправильно «зняти з зберігання». Так що , перед тим як подавати яблука на стіл , потримайте їх якийсь час у приміщенні з температурою близько 10°С, а потім вже вносите в теплу кімнату .
Груші зберігають так само , як і яблука .
Умови зберігання кавунів і динь
Кавуни слід зберігати в закритому приміщенні в один ряд, хвостиками догори, так, щоб вони не стикалися . Температура зберігання плюсова , але не вище 5 ° С.
Дині слід зберігати в підвішеному стані або, як кавуни , в один ряд на полицях. Для зберігання слід відбирати недостиглі дині. Вони достигають у процесі зберігання .
Умови зберігання винограду
Лежкість винограду залежить від сорту. Ягоди десертних столових сортів зберігаються у промислових умовах з застосуванням газування протягом 6-7 місяців. До найбільш відомих та витривалих сортів винограду по лежкості відноситься “Молдова”, даний вид винограду має більш товстішу шкірочку, що забезпечує більшу витривалість у разі не дотримання температурного режиму.
Тепер ви знаєте не тільки як зберігати овочі, а й умови зберігання фруктів, і зможете забезпечити ідеальне середовище для всіх фруктів і їх тривале зберігання.