Зберігання борошна в домашніх умовах вимагає знань про температурний режим, про відповідну вологості повітря, а також правильну упаковку борошна. У цій статті ми розглянемо умови зберігання борошна, дотримуючись яких борошно не тільки не запліснявіє , але і в ньому не будуть мешкати всякі таргани і гризуни.
Як зберігати борошно?
Умови зберігання борошна
Оптимальна вологість повітря для зберігання борошна – 60-70 %. Сприятлива температура – від +5 до +18 ° С. При тривалому зберіганні температура повинна бути від +5 до -15 ° С.
Різке коливання температури повітря і вологості негативно впливає на зберігання борошна. Борошно з підвищеним вмістом жиру зберігається менш тривалий період часу , наприклад борошно пшеничне другого сорту , соєве борошно , кукурудзяне, вівсяне . Житнє борошно також має відносно невеликий термін зберігання , порівняно з пшеничним борошном.
Термін зберігання борошна
Сортове пшеничне борошно зберігається 6 – 8 місяців , житнє – 4-6 місяців , кукурудзяне та соєве НЕ – дезодороване 3-6 місяців , соєве дезодороване борошно – 12 місяців. При низьких температурах (близько 0 ° С і нижче) термін зберігання борошна продовжується до двох років і більше. У мішках борошно зберігається набагато краще , ніж у споживчій тарі.
У чому зберігати борошно ?
Борошно пшеничне або житнє в домашніх умовах зберігається в мішечках з тканини або в паперових кульках. Його попередньо просушують , розстилаючи тонким шаром на аркуші чистого паперу. Зберігають у сухому і чистому приміщенні, де немає сильних сторонніх запахів, бо борошно швидко їх вбирає . Різкі коливання температури в приміщенні викликають зігрівання, а отже , і псування продукту .
Умови та термін зберігання борошна: За борошном, що зберігається систематично спостерігають. Перевіряють на смак , а якщо починається самозігрівання, розстилають тонким шаром на аркуші чистого паперу і підсушують на повітрі. При зараженні комахами- шкідниками борошно просівають і насипають в чисту тару, а заражену тару миють і сушать.
Цікавий спосіб захисту від комах-шкідників , що застосовувався в середині століття в Південному Китаї: в мішечок або кульок з борошном кладуть 1-2 зубки неочищеного часнику; часником виділяються фітонциди, що відлякують комах. Іноді використовується спосіб зберігання, при якому матерчатий або паперовий мішок з борошном поміщають в мішок більшого розміру , вистелений висушеними квітками календули.
Визначення якості борошна. Якість борошна легко визначити органолептично: кислий або гіркий присмак залишає залежане борошно; специфічний , неприємний запах видає затхле борошно , і нарешті , якщо рукою доторкнутися до борошна і виникає відчуття холоду, це означає , що воно має підвищену вологість, що теж призводить до швидкого псування, його терміново потрібно просушити.
Тепер ви знаєте умови зберігання борошна і зможете правильно його зберігати, щоб його споживчі якості не погіршилися.