Які функції виконують вуглеводи в організмі людини ви дізнаєтеся в цій статті.
Які функції виконують вуглеводи
1. Енергетична. Під час окиснення у процесі клітинного дихання вуглеводи вивільняють енергію, яка в них міститься, забезпечуючи значну частину енергетичних потреб організму.
2. Захисна. В’язкі секрети (слизи), багаті на вуглеводи, оберігають стінки органів (шлунок, кишечник, бронхи) від механічних і хімічних впливів.
3. Рецепторна. Більшість клітинних рецепторів є глікопротетами. Зв’язуючись з інтегральними мембранними білками, вуглеводи у складі рецепторів беруть участь у розпізнаванні сигнальних молекул (гормонів, нейромедіаторів).
4. Структурна. Вуглеводи є основними структурними компонентами клітин, які утворюють опорні тканини (целюлоза, хітин).
5. Запасаюча. Відкладаючись у тканинах, вуглеводи можуть забезпечити організм енергією уразі голодування (крохмаль, глікоген).
Тепер ви знаєте які функції в клітині виконують вуглеводи та насільки вони важливі для нашого організму.
Основні джерела вуглеводів:
• рослинні продукти;
• борошняні вироби;
• солодощі;
• молоко і деякі молочні продукти.
Норма споживання вуглеводів
Хоча роль вуглеводів в організмі людини дуже важлива, їх споживання необхідно нормувати. Добова норма споживання вуглеводів повинна бути в 4-5 разів більше норми білків і жирів. Нормальним вживанням вважається 300 гр. в день. Можна збільшити до 500 гр. тільки при інтенсивних фізичних і розумових навантаженнях. При цьому легкозасвоюваних вуглеводів повинно бути не більше 20% від загального обсягу.
Споживання вуглеводів понад норми є одним з факторів, що сприяють ожирінню. Зайве перевантаження шлунково-кишкового тракту вуглеводистою їжею, викликає відчуття тяжкості, ускладнює просочування їжі шлунковим соком і ферментами, погіршує засвоюваність. Однак не можна і допускати значного зниження встановлених норм вуглеводів, щоб уникнути гіпоглікемії, що супроводжується загальною слабкістю, сонливістю, розладом пам’яті, головним болем.