Хімічний склад чорниці

Поради

Хімічний склад чорниці важливий для сторонників правильного харчування.

Хімічний склад чорниці

Калорійність чорниці – 57 ккал.

В 100 гр. чорниці міститься:
Вода – 84.2 г
Білки – 0.74 г
Жири – 0.33 г
Вуглеводи – 12.6 г
Харчові волокна – 2.4 г
Зола – 0.24 г

Вітаміни:
Вітамін А (бета-каротин) – 32 мкг
Вітамін В1 (тіамін) – 0.037 мг
Вітамін В2 (рибофлавін) – 0.041 мг
Ніацин (вітамін В3 або РР) – 0.418 мг
Вітамін В5 (пантотенова кислота) – 0.124 мг
Вітамін В6 (піридоксин) – 0.05 мг
Фолієва кислота (вітамін В9) – 6 мкг
Вітамін С (аскорбінова кислота) – 9.7 мг
Вітамін Е (токоферол) – 0.57 мг
Вітамін К (филлохинон) – 19.3 мкг
Холін (вітамін В4) – 6 мг

Макроелементи:
Калій – 77 мг
Кальцій – 6 мг
Магній – 6 мг
Натрій – 1 мг
Фосфор – 12 мг

Мікроелементи:
Залізо – 0.28 мг
Марганець – 336 мкг
Мідь – 57 мкг
Цинк – 0.16 мг
Селен – 0.1 мкг

Корисні властивості чорниці

Плоди чорниці мають високу ефективність при кон’юнктивітах, зниженні гостроти зору і погіршенні темнової адаптації очей. Крім того ряд дослідів показав, що вживання чорниці може запобігти або вилікувати деякі очні захворювання, наприклад, відшарування сітківки. Але так як ці спостереження поки не спираються на результати медичних досліджень, тому чорницю при лікуванні таких захворювань призначають тільки в складі комплексної терапії.

У народній медицині відвар з ягід чорниці вважається дієвим засобом при хронічних проносах, шлунково-кишкових розладах, запальних процесах в порожнині рота, ангінах, фарингітах, хронічному ревматизмі. Його використовують у вигляді примочок для лікування екземи, опіків і виразок. Свіжу ягоду використовують при лікуванні цинги.

При початкових формах цукрового діабету позитивний вплив на перебіг хвороби надає неоміртіллін, що міститься в листках і молодих пагонах рослини. Ця речовина має гіпоглікемічний ефект – здатність знижувати рівень глюкози крові.
У Болгарії з ягід чорниці готують спиртовий настій – ракію, яку приймають при болях у шлунку.

Протипоказання

Не рекомендується вживати свіжі ягоди і сік з чорниці при одній з різновидів сечокам’яної хвороби – оксалатурії. Також відомі рідкісні випадки ідіосинкразії – непереносимості речовин в складі чорниці, які проявляються алергічними реакціями.
Чорницею не слід зловживати, так як в великих кількостях вона викликає запори.

Оцініть статтю
Додати коментар