Органи травлення людини за порядком проходження їжі

Анатомія

Де починається процес травлення, Ви дізнаєтеся з цієї статті.

Органи травлення людини за порядком проходження їжі

Процес травлення в людському організмі – послідовна сукупність подій, які спрямовані на розщеплення речовин, що потрапляють в організмі, на прості сполуки. Хімічні прості сполуки можуть асимілюватися в організмі. А це гарантує нормальне функціонування організму в процесі травлення.

Замислюючись над тим, де ж починається травлення, то відповідь однознача – в ротовій порожнині. Тут відбувається перший етап перетравлення їжі: в ротовій порожнині не тільки дробитися їжа зубами, а й перетворюються її речовини. Ретельне пережовування їжі це одночасно і механічний процес і хімічна реакція.

Розмочена слиною з відповідних залоз їжа, за допомогою язика просувається далі в стравохід. М’яке і гармонійне просування їжі забезпечується муцином – спеціальною слизовою речовиною. Ще в процесі «обробки» продуктів харчування в ротовій порожнині відбувається розщеплення різного роду вуглеводів до цукристих речовин за допомогою ферменту амілаза.

Далі пом’якшені і подрібнені грудочки їжі потрапляють в шлунок, де поступово розщеплюються на білки, а в дванадцятипалій кишці вони повністю перетворюються до стану амінокислот.

Основний етап травлення припадає на процеси, що відбуваються в тонкому кишечнику. У ньому починають всмоктуватися харчові речовини. Після, потрапивши в товстий кишечник, остаточно завершується харчовий ланцюжок і поглинання поживних речовин. В цілому, від успішності цього процесу залежить самопочуття людського організму, стан здоров’я та активність.

Сподіваємося, що з цієї статті Ви дізналися, де починається процес травлення як він відбувається.

Оцініть статтю
Додати коментар