Овочівництво відкритого і закритого грунту

Географія

Овочівництво як галузь сільського господарства

Овочівництво в Україні розвинуте дуже добре, завдяки родючим грунтам.

Що таке овочівництво?

Овочівництво – це галузь рослинництва, яка спеціалізується на вирощуванні овочевих і баштанних культур (однорічних, дворічних, багаторічних). Плоди і окремі частини споживаються людиною і тваринами.

Людина ще багато тисячоліть тому використовувала овочеві культури, правда в якості декоративних і лікарських рослин. Відомо, що понад 4000 років до н.е. почали обробляти цибулю. У Стародавньому Єгипті збереглися відомості про те, що в їжу вживалися, крім цибулі, часник, редька та капуста. У I столітті древні римляни вже вирощували 10 сортів капусти.

У більш пізні часи овочівництво було зосереджено близько селянських садиб і носило споживчий характер. З появою і зростанням промислових міст дана галузь стала розвиватися для продажу на ринках. Овочівництво це досить трудомістка і капіталомістка галузь. Овочі вживаються як в сирому, так і переробленому вигляді: соки, соління, консервація і так далі.

Овочівництво відкритого і закритого грунту

Овочівництво відкритого і закритого грунту

Виділяють 2 види культивування овочевих рослин:

  • Овочівництво відкритого грунту. Дозволяє отримувати насіння і врожай виключно в період з весни до осені. Для того, щоб прискорити дозрівання використовують розсадний спосіб.
  • Овочівництво закритого грунту. Даний тип овочівництва спеціалізується на культивуванні і вирощуванні овочів протягом усього року. З цією метою створюються парникові і тепличні споруди.

Овочівництво на ринок щорічно поставляє близько 400 млн тонн продукції, які можна розділити на наступні групи:

  • Пасльонові. Складають основну масу продукції. Найбільш поширені види – солодкий і гострий перець, томат, баклажан, паслін і фізаліс. У деяких країнах культивується наранжілла і томатне дерево. У пасльонових багато вітамінів і мінералів.
  • Хрестоцвіті. Поширені культури – капуста, редис, салат, ріпа, редька.
  • Гарбузові. Дане сімейство представлено 800 видами. Всі вони придатні для вживання в їжу. Поширені культури – кавун, кабачок, огірок, гарбуз, диня, ін.
  • Цибулеві. До них відносяться 228 види, причому не тільки культурні рослини, а й дикорослі види, які представляють харчову цінність. Важливі культури – часник, цибуля-шалот, цибуля ріпчаста, цибуля-порей.
  • Коренеплоди. Їх плоди формуються і проростають під землею: буряк, селера, морква, спаржа. Ростуть в помірному кліматі.
Оцініть статтю
Додати коментар