Повідомлення про мило українською коротко розповість Вам багато корисної інформації. Ви дізнаєтеся цікаві факти про мило та історію його появи.
Реферат про мило
Мило є твердим або рідким продуктом, що складається з поверхневих, активних речовин, з’єднаних з водою. Сьогодні воно використовується для обробки тканин, як миючий засіб, в водоемульсійних фарбах, для виробництва косметики, у вибухових речовинах.
Історія миловаріння
Згідно з однією версією миловаріння винайшли в Шумері. Але археологічні розкопки в Нілі показали, що все ж батьківщиною мила є Стародавній Єгипет. Тут миловаріння було розвинене ще 6000 років тому і про це свідчать записи на папірусі. У період античності користувалися такими сортами мила – рідке, м’яке і тверде. З 164 року римляни застосували його як миючий засіб. У Середньовіччі милом могли користуватися тільки священики і дворяни. Миловаріння в Західній Європі поширилося в XII-XIII століттях. Пізніше воно перетворилося в промислову галузь, центром якої став Марсель. З кінця XIV століття миловаріння активно розвивалося в Греції, Іспанії, Італії та Німеччині. Сьогодні мило виробляють не тільки на заводах, цінується і ручна робота.
Промислове виробництво мила
Миловаріння складається з двох стадій:
1.Варка мила (хімічна стадія)
З солей натрію (рідше калію), жирних кислот або замінників роблять водний розчин. Після обробки лугом неочищених жирів виходить клейове мило. Суміш очищають і обробляють електролітами – лугом NaOH або розчином NaCl. Таким чином мило розшаровується: верхній шар це концентроване мило, а нижній є підмильним лугом (вода і гліцерин). Мило в такому випадку називається ядровим або господарським.
2.Механічна стадія
Дана стадія характеризується механічною обробкою: охолодженням, сушінням, змішуванням з добавками, обробкою і упаковкою. Спеціальною пілірною машиною мило перетирають валиками і надають потрібну форму, спресувавши його. Щоб отримати туалетне мило, в господарському милі штучним шляхом знижують вміст води до 12% і замість неї додають парфюмерні аромати, відбілювачі і барвники. Для отримання мильних паст в масу додають товчену цеглу, тонкоподрібнений пісок, жирні глини.
Найелітніші і кращі сорти мила характеризуються наявністю пальмової або кокосової олії. Іноді в нього вводяться рідке скло і сапонін.
Сподіваємося, що цікава інформація про мило допомогла Вам підготуватися до заняття, і Ви дізналися багато нового про цей продукт. А розповідь про мило Ви можете доповнити через форму коментарів.