Проект “Чому кисне молоко?”

Чому кисне молоко Біологія

Проект “Чому кисне молоко” допоможе підготуватися до уроку та дізнатися багато цікавого про йогурт. Цікаві факти про молоко допоможуть розширити ваше повідомлення чи презентацію про користь йогурту.

Міні-проект “Чому кисне молоко”

Свіже молоко містить важливі для організму поживні речовини. Найдивовижніше з них – молочний цукор, або лактоза. Саме лактоза запобігає скисанню молока. Якщо свіже молоко залишити на деякий час, воно прокисне. Що ж тропилося з лактозою? Виявляється, нею поласували невидимі «гурмани» – молочнокислі бактерії, які полюбляють цукри та деякі інші сполуки.

Але як бактерії потрапляють у молоко? Перш за все, вони є у повітрі. А ще вони живуть у тих місцях, де утворюється молоко. Наприклад, на поверхні молочних залоз «скисає» малесенька краплина молока, а потім потрапляє у стерильне молоко. Відразу кислий смак не помітний, але згодом бактерії розмножаться, і молоко скисне.

У молоко можуть потрапити і хвороботворні бактерії. Наприклад, якщо на молочну залозу потрапить грудочка грунту або інший бруд, а молочнокислі бактерії не справляться з «пришельцями».

Отож, скисання молока – це результат дії бактерій – стрептококів. Вони здатні перетворювати молочний цукор в молочну кислоту. Швидкість розмноження бактерій залежить від температури – чим молоко холодніше,тим бактерії повільніше розвиваються.

Як зберігати молоко?

кисломолочніЧи завжди добре, якщо молоко скисає? Звісно, ні! Адже ми любимо пити і свіже молоко, а також готуємо з нього молочні страви. Щоб запобігти скисанню, треба позбавити молочнокислі бактерії можливості виїдати лактозу і змінювати смак свіжого молока. У домашніх умовах найпростіший спосіб  знищити бактерії – прокипятити молоко. У промислових масштабах молоко пастеризують або стерилізують.

Пастеризують молоко, витримуючи його впродовж 30 хвилин за температури 61-63ºС або лише 15 с за температури 72-73 ºС. Така процедура не погіршує смаку молока, але частково вбиває і молочнокислі, і хвороботворні бактерії. Таке молоко найкраще зберігати в холодильнику.

Стерилізують молоко за температури понад 100 ºС. Така процедура повністю знищує клітини мікроорганізмів, їхні спори, але руйнує ферменти. Стерилізоване молоко довго зберігається, його можна транспортувати на великі відстані. Але живих корисних бактерій у ньому немає.

Корисне і одночасно безпечне молоко – ультапастеризоване. Ультрапастеризація – це найсучасніший спосіб обробки. Молоко доводять до +140 ºС впродовж 2-3 с. Відтак, у ньому щезає шкідлива мікрофлора, але зберігаються вітаміни.

За температури нижче нуля більшість бактерій не розмножуються. Тому молоко можна заморозити і довго зберігати. Коли не було холодильників, молоко продавали на базарах у вигляді заморожених кругів. Ще один відомий спосіб збереження молока – висушування. На розпилювальних установках молоко висушують за температури 150-180 ºС. Можна зберігати молоко у цукрі – згущене молоко. У 1858 році у США відкрився перший завод з виготовлення згущеного молока.

Яке значення скисання молока в природі та житті людини? Значення дуже велике. З кислого молока люди роблять продукти харчування: творог, безліч сирів, кефір, сметану, ряжанку і т.д.

Оцініть статтю
Додати коментар

  1. Никита

    Спасиби дуже допогли

    Відповіcти
    1. fok you

      писати спочатку навчись

      Відповіcти
  2. fok you

    так собі

    Відповіcти
  3. ыыыы

    спасиба мени помогло

    Відповіcти
  4. Агнонім і це не мій

    Коли писав то дуже болів живіт ААААААААААААААААААА

    Відповіcти
  5. боггдан

    спасибо

    Відповіcти