Для людей, що мають проблеми з щитоподібною залозою дуже часто рекомендують вживати продукти багаті йодом, або дотримуватися дієти та їсти продукти, що не містять йод.
Для дотримання безйодової дієти потрібно знати які продукти не містять йоду, щоб скласти правильне збалансоване меню.
У яких продуктах немає йоду?
Наступні продукти не містять йоду або містять, але в дуже малій кількості, тому їх можна вживати в будь-якій кількості:
– Свіжі фрукти (банани, грейпфрут, журавлина, апельсин, мандарин, яблуко без кісточок, груша, смородина)
– Свіжі соки (за винятком ревеню).
– Овочі, переважно сирі і свіжоприготовані або заморожені без солі. ( Не можна їсти шкірку картоплі, соєві боби і деякі інші бобові).
– Несолоні горіхи (арахіс, мигдаль) і несолоне горіхове масло.
– Цукор, желе, мед, білий зефір, кленовий сироп.
– Приправи: чорний перець і свіжі або висушені трави.
– Всі рослинні олії.
– Напої: Морси, компоти із дозволених продуктів, Чай чорний неміцний; Напій із цикорію. Негазовані безалкогольні напої (не містять барвник еритрозин)
– Яєчні білки і продукти на їх основі ( безе, меренги, білкові омлети і т.п.)
Також можна вживати продукти, які містять мало йоду (середня кількість йоду – від 5 до 20 мкг), але їх вживання потрібне для повноцінного надходження всіх необхідних вітамінів і мінералів.
– Свіже м’ясо. Можна вживати до 140 г в день свіжого м’яса курчати, яловичини, свинини, баранини або телятини. У 450 г м’яса міститься 25-130 мкг йоду.
– Крупи і злаки. Можна вживати до 4 порцій крупи, злаків, макаронів і хліба, що не містять у складі йоду. Вміст йоду залежить від регіону, де вирощені злаки.
Продукти, які заборонено вживати при безйодовій дієті:
- Рис
- Ревень; Фейхоа; Хурма
- Зелений салат, кресс-салат, кріп, петрушка, кінза, зелена цибуля, шпинат, руккола, капуста, капуста цвітна.
- Морські водорості, норі (для суші), ламінарії.
- Суміші горіхів з шматочками шоколаду, горіхи в йогурті.
- Оброблене м’ясо: сосиски, сардельки, ковбаси, шинка, пельмені, рубане м’ясо, фарш, в’ялене м’ясо, салямі
- Усі молочні продукти та їх похідні: молоко, вершки, кефір, сир, ряжанка, йогурт, кисле молоко, сметана, молочні коктейлі, латте, каппучино, фраппе. Сир – всі види, креми, соуси, Супи на основі молочних продуктів. Морозиво, молочний шоколад, сухе молоко.
- Яєчний жовток, цілі яйця
- Свіжий хліб з пекарень. Хліб, що містить йодат калію або йодат кальцію. Кекси, бісквіти, кукурудзяний хліб, млинці, пироги, печиво, пончики, кондитерські вироби.
- Шоколад і шоколадні продукти (такі, як цукерки), пудинги, креми, морозиво та інші продукти, що містять молоко. Шербет; какао / гарячої суміші шоколаду (навіть якщо вони зроблені з водою); Дієтичні продукти на основі сої.
- Будь-яка риба (в т.ч. прісноводна), суші, морепродукти: креветки, краби, крабові палички, мідії, молюски, водорості.
- Соєве молоко; Соєвий йогурт. Продукти, що містять сою
- Добавки: вершкове масло, вершки, сметана, вершкові заправки для салатів, майонез, білий соус, вершкові соуси, рибний соус, паста з анчоусів, соєвий соус.
- Какао
- Кава розчина
- Зелений чай
що це у вас так багато помилок? Чи коректора немає?