Які фрукти можна їсти при цукровому діабеті?

фрукти при цукровому діабеті Дієтологія

Фрукти, які можна вживати при цукровому діабеті варто знати кожному, адже від цих знань залежить стан здоров’я.

Які фрукти можна їсти при цукровому діабеті?

Ні в якому разі через страх перед фруктозою не можна повністю відмовлятися від фруктів. Навпаки, фрукти з кислинкою тільки допоможуть підтримувати стабільний стан і наситять організму вітамінами, які швидко вимиваються при цьому захворюванні.

Список дозволених фруктів набагато більше, ніж тих, які потрібно їсти з обережністю. У будь-якому випадку, для кожного він індивідуальний, так як різні організми відреагують на один і той же продукт по-різному. Додавати в раціон якісь нові фрукти потрібно поступово, спостерігаючи за рівнем цукру крові і загальним фізичним станом. Жоден лікар не може точно сказати, що їсти потрібно, а що категорично не можна – опиратися можна лише на себе і свій стан.

Фрукти, дозволені при цукровому діабеті:

  • Грейпфрут. Багато лікарів вважають, що грейпфрут – один з кращих “антидіабетичних” фруктів. Він містить нарінгенін – речовина, яка змушує організм з більшою силою сприймати свій власний інсулін, який, нехай і в малих кількостях, виробляється при цукровому діабеті 2 типу. Славиться грейпфрут також і високим вмістом клітковини, вітамінів С і Р, які не залишаються непоміченими в ослабленому організмі діабетиків.
  • Яблука багаті вітамінами і розчинною клітковиною – вона сприяє очищенню організму, нормалізації тиску і рівня холестерину, а антиоксиданти захищають зір і серцево-судинну систему. Пектин дозволяє знизити потребу до інсуліну і попередити серцеві напади.
  • Груші містять не надто багато вуглеводів і підвищують чутливість організму до інсуліну у людей з діабетом 2 типу. Вони сприяють зміцненню імунної системи, зниженню рівня цукру і холестерину в крові. Також груші багаті цілим комплексом вітамінів: А, В1, В2, С і Е
  • Вишня. Речовини, які містяться в вишні – антоціани – змушують організм виробляти більше інсуліну і знижувати рівень цукру в крові. Крім того, низький глікемічний індекс не викликає стрибків глюкози. А ще вишня містить цілий комплекс вітамінів, мінералів та інших корисних речовин.
  • Які фрукти можна їсти при цукровому діабеті?Лимони, апельсини, помело і інші цитрусові. Цитруси приводять у норму кров’яний тиск завдяки високому вмісту фолієвої кислоти і калію. Знизити рівень холестерину і підтримувати нормальне значення цукру в крові допомагає розчинна клітковина, а загальний стан організму нормалізують вітаміни А, С, Е, бета-каротин і лютеїн. Цитрусові – одні з кращих фруктів для діабетиків!
  • Темні сливи відмінно борються з частим сечовипусканням і підвищеною спрагою, які так часто виникають при діабеті.
  • Персик. Незважаючи на те, що персики дуже солодкі, 1 фрукт в день не зашкодить. Навпаки, вітаміни і клітковина налагоджують обмін речовин, при цьому не викликаючи стрибків цукру в крові. Персик, соковитий і стиглий, стане хорошою альтернативою десерту.
  • Які фрукти можна їсти при цукровому діабеті?Чорниця, полуниця та інші ягоди. Практично всі ягоди мають низький глікемічний індекс, а значить дозволені при цукровому діабеті. Порція в 250 г свіжих ягід містить комплекс антиоксидантів, які допомагають організму боротися з побічними продуктами обміну, стимулюють імунітет і не дають розвиватися діабетичній катаракті та іншим захворюванням зору.
  • Ківі багатий клітковиною, містить бета-каротин, вітаміни А, С і Е – все це підтримує здоров’я при цукровому діабеті і не дає підніматися високому рівню холестерину і цукру. За кислим смаком неважко здогадатися, що ківі – безпечний фрукт при діабеті.
  • алича;
  • абрикос;
  • гранат;
  • смородина і більшість інших фруктів і ягід.

Які фрукти не можна їсти при цукровому діабеті?

Так як фрукти містять в собі багато природного цукру – фруктози, вживати в їжу їх теж потрібно з обережністю.

Варто відмовитися від:

  • Виноград. Цей фрукт є рекордсменом за вмістом цукрів. Будь-який сорт винограду дуже солодкий, тому протипоказаний діабетикам. У тому числі виключити з раціону потрібно і родзинки.
  • Кавун і диня. Кавун має відносно високий глікемічний індекс, навіть незважаючи на свою водянистість. Це, по суті, вода і дуже багато цукру, який споживати варто в обмеженій кількості або відмовитися від цих продуктів.
  • Банан. Солодкі, стиглі банани викликають скачки рівня цукру в крові через те, що їх глікемічний індекс вище дозволеного.
  • Хурма. Як і виноград, хурма буває надто солодкою, навіть медовою. Вводити її в раціон потрібно дуже обережно.
  • Ананас. Більшість тропічних фруктів дуже солодкі, в тому числі й ананас.
  • Манго. Теж містить в собі занадто багато простих вуглеводів, які роблять рівень глюкози в крові нестабільним.

Не можна остаточно сказати, що той чи інший фрукт повинні бути повністю виключені з меню. Невелику порцію кавуна або один середній банан можна включити в свій раціон без шкоди для здоров’я, але не можна забувати про почуття міри.

Навіть не знаючи точних значень глікемічного індексу або вмісту вуглеводів в 100 г, можна орієнтуватися, який фрукт їсти можна, а який – ні: чим він солодше (наприклад, хурма або ананас) – тим менше має бути порція.

Оцініть статтю
Додати коментар