Продукти, які не містять глютен

Дієтологія

Які продукти не містять глютену? Зараз багато чуток та міфів про цю складову багатьох продуктів. Продукти, що не містять глютен перераховані нижче, але якщо у вас немає медичних показань, то глютену уникати не слід.

Продукти, які не містять глютену

Що таке глютен?

Глютен (або клейковина) – це складний білок, що входить до складу пшениці, ячменю, жита і більшості інших злакових культур. Вважається, що чим більше глютену міститься в пшеничному борошні, тим простіше з нього зробити пружне тісто та повітряну випічку.

Гостра непереносимість глютену, зустрічається приблизно у 1% населення. Але сьогодні послідовники здорового способу життя рекомендують скоротити кількість або повністю відмовитися від глютену. Відмова від глютену рекомендується і тим хто прагне схуднути.

Продукти з глютеном:

  • Пшеничне борошно
  • Будь-яка випічка з пшеничного борошна
  • Перловка (ячмінна крупа)
  • Жито і житній хліб
  • Овес і вівсяна каша
  • Спельта

Продукти без глютену

Гглютен не входить до складу м’яса, яєць та інших тваринних продуктів, його немає в воді, в овочах (включаючи картоплю і кукурудзу), фруктах, ягодах, грибах і насінні.

Оскільки квасоля, сочевиця, кукурудза, гречка і кіноа не містять в своєму складі глютену, саме з них виготовляють більшість видів безглютенових макаронів і навіть безглютенового хліба. Крім цього, існують спеціальні технології, що дозволяють очистити від глютену вівсяну та інші крупи, які від природи містять невелику кількість глютену.

Відзначимо, що саме по собі вживання в їжу продуктів без глютену не робить дієту правильною, корисною або підходящою для схуднення. Існує ряд продуктів харчування, які не містять глютен, проте шкідливі для фігури – починаючи від газованих напоїв, зацукрованих фруктів, шоколаду і морозива, закінчуючи картопляними чіпсами і майонезом.

1. Яйця, молоко, м’ясо і риба

Продукти, які не містять глютенОскільки глютен є рослинним білком злакових культур, він не може входити до складу м’язової тканини тварин.

Будь-які види м’яса (яловичина, курятина, баранина, свинина), риба (лосось, сьомга, тріска) і молочні продукти (сир, кефір, вершки, молоко) не містять глютену.

2. Рис, кукурудза і гречка

Глютен не міститься в складі будь-яких видів рису (як білого, так і бурого). Гречка та інші псеводозернові (кіноа, амарант, сорго) лише нагадують злак, будучи травою – вони також не містять глютену.

Кукурудза, хоча формально і вважається злаковою культурою, також не містить глютену.

Продукти, які не містять глютен3. Бобові культури

Насіння будь-яких бобових рослин (червона і коричнева сочевиця, горох, нут, біла, червона і чорна квасоля) допускаються без обмежень при дотриманні безглютенової дієти.

Разом з овочами і фруктами саме вони стають головним джерелом харчової клітковини в раціоні.

4. Горіхи, насіння, овочі і фрукти

Продукти, які не містять глютенДієта без глютену дозволяє вживати будь-які горіхи, овочі і фрукти – починаючи від звичайних яблук і моркви, закінчуючи сухофруктами, екзотичними манго, авокадо і насінням Чіа. Картопля (як звичайний, так і солодкий батат) також не містить в своєму складі глютену і підходить людям, що страждають на целіакію.

5. Будь-які масла і тваринні жири

Вершкове масло, топлений свинячий жир, кокосова, оливкова, соняшникова і будь-які інші рослинні олії – всі ці продукти складаються виключно з різних жирних кислот і зовсім не містять в своєму складі глютену.

 Користь продуктів без глютену

Відповідно до думки сучасних дієтологів, глютен – це один з видів харчових алергенів, які змушують імунну систему деяких людей посилено з ними боротися. Оскільки глютен потрапляє в організм через шлунок, він перш за все порушує нормальну роботу травлення і засвоєння поживних речовин, поступово знижуючи імунітет. Відмова від продуктів з глютеном допомагає відновити здоров’я.

Однак, як і у випадку з іншими харчовими алергенами (наприклад, з алергією на лактозу і на молоко), проблема зовсім не в них, а в надмірній реакції організму. Якщо в однієї людини спостерігається алергія на глютен, це зовсім не означає, що інша людина, повністю здорова, доб’ється позитивного ефекту для свого здоров’я, почавши повністю уникати продуктів, що містять глютен.

Оцініть статтю
Додати коментар