Який чинник підвищує солоність океанічних вод?

Географія

Що сприяє підвищенню солоності води, Ви дізнаєтеся з цієї статті.

Від чого залежить солоність води океану?

Головна ознака, яка відрізняє води Світового океану від води суші – це висока їх солоність.

Солоністю називають кількість деяких речовин (в грамах), розчинених в одному літрі води.

Наведемо як приклад деяке порівняння. Морська вода є розчином з 44 хімічних елементів. Але першочергова роль належить саме солі. Солоність показують в проміле, тисячній частці числа. В одному літрі океанічної води в середньому розчинено 35 грамів речовин, а кількість солі, розчиненої в Світовому океані, становить 49,2 • 10 тонн. Щоб зрозуміти настільки величезне це число, уявіть – якщо всю сіль розподілити в сухому вигляді по поверхні суші, то вона буде покрита шаром цього хімічного елемента в 150 метрів.

На солоність океанічних вод впливають такі чинники:
  • Випаровування води. В процесі випаровування води солі залишаються на місці.
  • Утворення льодів.
  • Випадання атмосферних опадів, що регулюють солоність води.
  • Сток річкових вод.

Солоність води океанів близько материків набагато менше, ніж в самому центрі океану, так як річкові води опріснюють океанічну воду. Та й танення льодовиків дає про себе знати. Головна роль у змінах рівня солоності належить випаровуванню і випадання атмосферних опадів. Саме тому солоність в поверхневих шарах океану, так само як і температура, безпосередньо залежить від умов клімату, пов’язаних з широтою.

Сподіваємося, що з цієї статті Ви дізналися який чинник підвищує солоність океанічних вод.

Оцініть статтю
Додати коментар