Банан: хімічний склад, калорійність, корисні властивості

Поради

Банан – назва багаторічної трави з сімейства бананових і її численних плодів. Банани вважають одним з найдавніших рослин культивованих людством. Їх батьківщиною є тропічні ліси Південно -Східної Азії і, зокрема, острова Малайського архіпелагу.

Хімічний склад банана

У таблиці наведені усереднені значення ( поживні речовини , вітаміни , мікроелементи) з розрахунку на 100 грамів продукту .

Харчова цінність банана
Калорійність банана 89.3 кКал
Вуглеводи 21.0 гр
Жири 0.5 гр
Білки 1.5 гр
Вода 74.0 гр
Моно – і дисахариди 19.0 гр
Крохмаль 2.0 гр
Харчові волокна 1.7 гр
Органічні кислоти 0.4 гр
Зола 0.9 гр
Банан вітаміни
Вітамін А 0.1 мг
Вітамін B1 0.04 мг
Вітамін В2 0.05 мг
Вітамін В3 0.3 мг
Вітамін В6 0.4 мг
Вітамін В9 10.0 мкг
Вітамін C 10.0 мг
Вітамін Е 0.4 мг
Вітамін PP 0.6 мг
Банан Макроелементи / Мікроелементи
Залізо 0.6 мг
Калій 348.0 мг
Кальцій 8.0 мг
Магній 42.0 мг
Натрій 31.0 мг
Фосфор 28.0 мг
Цинк 0.1 мг
Мідь 0.16 мг

Банан корисні властивості для організму людини

Корисна властивість банана для нашого кишечника за рівнем користі виглядає наступним чином: найкорисніші – зелені банани, потім йдуть жовті, а з цятками залишаються на третьому місці.

Отже, чим корисний банан? Нижче перераховані властивості банана і способи використання цього фрукта:

Банани в поєднанні з клітковиною містять 3 види природних цукрів – глюкоза, сахароза і фруктоза. Як показали дослідження, всього два банани забезпечують організм кількістю енергії, достатнім для 90 хвилинного тренування. Крім цього, ці фрукти допомагають у профілактиці та боротьбі з деякими захворюваннями, тому лікарі рекомендують обов’язково включити їх у свій раціон.

Склад бананів багатий вітаміном В, що заспокійливо діють на нервову систему.

Фрукт банан містить величезну кількість заліза, тому він сприяють виробленню гемоглобіну в крові.

У бананах міститься незамінна амінокислота – триптофан, яка перетворюється організмом під всім відомий «гормон щастя» – серотонін. Також ефективним інструментом у боротьбі з депресією є фізичні навантаження.

Склад цього унікального екзотичного фрукта багатий калієм. Крім того, банани майже не містять сіль, що робить їх ідеальним засобом для зниження тиску.

Банани – єдиний фрукт, що ніколи і ні за яких обставин не дає у немовлят алергічної реакції.

Також банани допомагають при комариних укусах і для того, щоб свербіж від укусу пройшов, достатньо просто протерти уражене місце внутрішньою стороною бананової шкірки.

У бананах міститься багато клітковини, тому ці фрукти є обов’язковою складовою раціону хворих які страждають від проблем з кишечником.

Користь бананів у вмісті в них вітамінів В12 і В6, магнію і калію, які є ефективними помічниками для організму в позбавленні від нікотинової залежності.

Калій є життєво необхідним елементом, який допомагає стабілізувати серцевий ритм, нормалізувати водний баланс і забезпечити киснем головний мозок. Оскільки в стані стресу вміст калію в організмі значно скорочується, повернути його до норми допоможуть банани.

Косметологічну користь банан приносить в позбавленні від бородавок. Беремо шматочок бананової шкірки, прикладаємо його внутрішньою стороною на бородавку і закріплюємо пластиром. Робимо це якомога довше і частіше, поки бородавка не зникне.

А тепер кілька слів про протипоказання в прийомі банана:

Не варто вживати банани незадовго перед відходом до сну. Банани досить довго перетравлюються і ускладнюють відтік жовчі, а це може викликати бродіння в шлунку і порушити роботу кишечника.

Банани не поєднуються з квашеною капустою і молоком. Дієтологи навіть дають рекомендацію вживати банани між прийомами їжі і не запивати водою.

Також банани протипоказані:

при підвищеній кислотності шлункового соку
при тромбофлебітах різного ступеня складності
при схильності до набору ваги і ожирінні ( банан калорійний продукт: 89.3 ккал/100 гр)
стиглі банани не можна вживати при цукровому діабеті, але це обмеження не стосується незрілих плодів

Цікаве про банани

Всього існує більше 500 сортів бананів, але більша їх частина не вживається в їжу. Їстівні сорти умовно поділяють на дві основні групи: десертні, і плантайни. Десертні банани йдуть у їжу в сирому або сушеному вигляді. Саме такі банани привозять в нашу країну. Другий тип – плантайни – є «другим » хлібом для жителів тропіків. Вони мають жорстку і несолодке крохмалисту м’якоть , тому їх перед вживанням в їжу смажать або варять. А в сирому вигляді плантайни йдуть на корм для домашньої худоби.

Банан є четвертим за популярністю вирощування після рису, пшениці, кукурудзи. Перше місце за його « виробництву» відводиться Індії. У деяких країнах кухня практично заснована на використанні бананів, причому не тільки їх плодів, а й листя. З його стебел роблять подушечки і плоти, шкірка банана використовується як барвник і для виготовлення мила, з бананового листя роблять дах, з текстильного банана (його помилкового стебла ) роблять волокно і т.д. Але найцікавіше, що банан ( всі його частини ) застосовується в медичних і косметологічних цілях.

Оцініть статтю
Додати коментар