Які продукти не містять глютену? Зараз багато чуток та міфів про цю складову багатьох продуктів. Продукти, що не містять глютен перераховані нижче, але якщо у вас немає медичних показань, то глютену уникати не слід.
Продукти, які не містять глютену
Що таке глютен?
Глютен (або клейковина) – це складний білок, що входить до складу пшениці, ячменю, жита і більшості інших злакових культур. Вважається, що чим більше глютену міститься в пшеничному борошні, тим простіше з нього зробити пружне тісто та повітряну випічку.
Гостра непереносимість глютену, зустрічається приблизно у 1% населення. Але сьогодні послідовники здорового способу життя рекомендують скоротити кількість або повністю відмовитися від глютену. Відмова від глютену рекомендується і тим хто прагне схуднути.
Продукти з глютеном:
- Пшеничне борошно
- Будь-яка випічка з пшеничного борошна
- Перловка (ячмінна крупа)
- Жито і житній хліб
- Овес і вівсяна каша
- Спельта
Продукти без глютену
Гглютен не входить до складу м’яса, яєць та інших тваринних продуктів, його немає в воді, в овочах (включаючи картоплю і кукурудзу), фруктах, ягодах, грибах і насінні.
Оскільки квасоля, сочевиця, кукурудза, гречка і кіноа не містять в своєму складі глютену, саме з них виготовляють більшість видів безглютенових макаронів і навіть безглютенового хліба. Крім цього, існують спеціальні технології, що дозволяють очистити від глютену вівсяну та інші крупи, які від природи містять невелику кількість глютену.
Відзначимо, що саме по собі вживання в їжу продуктів без глютену не робить дієту правильною, корисною або підходящою для схуднення. Існує ряд продуктів харчування, які не містять глютен, проте шкідливі для фігури – починаючи від газованих напоїв, зацукрованих фруктів, шоколаду і морозива, закінчуючи картопляними чіпсами і майонезом.
1. Яйця, молоко, м’ясо і риба
Оскільки глютен є рослинним білком злакових культур, він не може входити до складу м’язової тканини тварин.
Будь-які види м’яса (яловичина, курятина, баранина, свинина), риба (лосось, сьомга, тріска) і молочні продукти (сир, кефір, вершки, молоко) не містять глютену.
2. Рис, кукурудза і гречка
Глютен не міститься в складі будь-яких видів рису (як білого, так і бурого). Гречка та інші псеводозернові (кіноа, амарант, сорго) лише нагадують злак, будучи травою – вони також не містять глютену.
Кукурудза, хоча формально і вважається злаковою культурою, також не містить глютену.
Насіння будь-яких бобових рослин (червона і коричнева сочевиця, горох, нут, біла, червона і чорна квасоля) допускаються без обмежень при дотриманні безглютенової дієти.
Разом з овочами і фруктами саме вони стають головним джерелом харчової клітковини в раціоні.
4. Горіхи, насіння, овочі і фрукти
Дієта без глютену дозволяє вживати будь-які горіхи, овочі і фрукти – починаючи від звичайних яблук і моркви, закінчуючи сухофруктами, екзотичними манго, авокадо і насінням Чіа. Картопля (як звичайний, так і солодкий батат) також не містить в своєму складі глютену і підходить людям, що страждають на целіакію.
5. Будь-які масла і тваринні жири
Вершкове масло, топлений свинячий жир, кокосова, оливкова, соняшникова і будь-які інші рослинні олії – всі ці продукти складаються виключно з різних жирних кислот і зовсім не містять в своєму складі глютену.
Користь продуктів без глютену
Відповідно до думки сучасних дієтологів, глютен – це один з видів харчових алергенів, які змушують імунну систему деяких людей посилено з ними боротися. Оскільки глютен потрапляє в організм через шлунок, він перш за все порушує нормальну роботу травлення і засвоєння поживних речовин, поступово знижуючи імунітет. Відмова від продуктів з глютеном допомагає відновити здоров’я.
Однак, як і у випадку з іншими харчовими алергенами (наприклад, з алергією на лактозу і на молоко), проблема зовсім не в них, а в надмірній реакції організму. Якщо в однієї людини спостерігається алергія на глютен, це зовсім не означає, що інша людина, повністю здорова, доб’ється позитивного ефекту для свого здоров’я, почавши повністю уникати продуктів, що містять глютен.