Що можна при ацетоні?

Поради мамам

Що робити при ацетоні знають не всі, а сьогодні це доволі поширена проблема серед дітей разного віку.
Сьогодні дізнаємося чим кормити дитину при ацетоні, щоб полегшити її стан та прискорити одужання.

Що можна при ацетоні?

Підвищений рівень ацетону в сечі – це наслідок нестачі глюкози в дитячому організмі. А щоб рівень цієї речовини не підвищувався після фізичних навантажень або пережитих малюком стресів, дитині просто-напросто потрібно давати продукти, в яких міститься глюкоза.

Натуральними «джерелами» глюкози можуть бути такі продукти:

  • курага;
  • родзинки;
  • солодкі фрукти;
  • солодкі фруктові компоти і морси;
  • пастила;
  • мед;
  • варення;
  • зефір.

Не відмовляйте своїй дитині в цих ласощах, особливо після прогулянок і тренувань, адже поповнення запасів глюкози у малюка – це найкраща і дуже проста профілактика досить підступного захворювання.

Якщо ж ви пропустили момент, в який можна було запобігти загостренню, то у малюка можуть початися серйозні ускладнення. Ацетон дратує блювотні центри в мозку, що призводить до нудоти. Якщо у дитини блювота, то солодощі вже не допоможуть вирішити ситуацію.

Меню при ацетоні

Якщо Ви зробили тест на ацетон, і він виявився позитивним необхідно скоригувати раціон дитини, щоб прискорити одужання.

У перший день лікарі рекомендують давати тільки пиття, це можуть бути лужні мінеральні води без газу, які нейтралізують ацетон, несолодкий чай. Рідини потрібно вживати досить часто, через кожні 15-20 хвилин, по кілька чайних ложок.

На другий день, можна почати давати малюкові рисовий відвар, сухарики власного приготування і запечені яблука.

В меню четвертого дня додається овочевий суп без масла і жиру, галетне печиво, сушка та хлібці з висівок. Якщо стан дитини стабілізувався, то можна переводити його на жорстку, але більш різноманітну дієту.

Сіль при приготуванні страв лікарі використовувати не рекомендують. Натрій хлориду подразнює слизові оболонки шлунково-кишкового тракту, тому на час одужання її краще зовсім виключити з раціону.

Раціональне харчування поза періодом загострення

Коли найстрашніша небезпека минула, і стан малюка стабілізувався, ви можете годувати його різноманітними, але тільки корисними для здоров’я продуктами (без концервантів та барвників).

Меню малюка буде складатися з таких продуктів:

  • пісні супи на овочевих бульйонах;
  • пісні сорти м’яса;
  • нежирні види риби;
  • відварні і свіжі овочі, такі як капуста, особливо білокачанна, кріп, буряк, морква, кабачки, цибуля, листові сорти;
  • добре розварені каші, особливо, з білого рису, гречаної і кукурудзяної крупи;
  • рідке картопляне пюре;
  • нежирні молочні і кисломолочні продукти;
  • курячі яйця, але не більше 1 шт. в день;
  • солодкі фрукти і ягоди;
  • галетне печиво, сушка, здобні випічка;
  • мармелад, пастила, зефір, натуральний мед;
  • натуральні солодкі соки, компоти і морси з солодких ягід і фруктів.

Що не можна при ацетоні?

Відмовитися потрібно буде від всіх жирних і шкідливих для організму продуктів, в яких містяться канцерогени і хімічні речовини. Також лікарі не рекомендують вживати надто калорійну їжу, яка довго перетравлюється:

  • жирне м’ясо;
  • жирні сорти морської риби, рибна ікра, жирні морепродукти;
  • тугоплавкі жири, сало, кондитерські креми, спреди і маргарини;
  • молочні та кисломолочні продукти з підвищеною жирністю;
  • копченості;
  • соління й маринади;
  • м’ясні, рибні та грибні бульйони;
  • будь-які соуси, особливо майонез і кетчуп;
  • гриби, ревінь, щавель, петрушку, шпинат, солодкий перець, баклажани, томати;
  • здобну випічку;
  • кислі фрукти і ягоди;
  • пакетовані соки і нектари, газовану воду, в тому числі і мінералку з газом, відвар з шипшини, чорний чай.

Що готувати дитині схильній до ацетоні?

Треба дотримуватися режиму – протягом дня дитина повинна їсти не менше 5 разів на одне і те ж час.

Найкраще, якщо дитина, схильна до підвищеного ацетону, буде вживати в їжу тушковані, приготовані на пару, варені або запечені в кулінарному рукаві страви. Це допоможе зняти навантаження з органів шлунково-кишкового тракту. Також слід мінімізувати вживання солі, краще замість неї використовувати натуральні спеції, наприклад, свіжі або сушені трави.

Слідкуйте за тим, щоб їжа завжди була свіжою і екологічно чистою, це дуже важливо для здоров’я малюка.

Оцініть статтю
Додати коментар