Які ферменти виробляє підшлункова залоза? Який гормон виробляє підшлункова залоза Ви дізнаєтеся з цієї статті.
Що виробляє підшлункова залоза?
Підшлункова залоза являє собою непарний орган, який є справжнісінькою фабрикою, яка виробляє травні компоненти. Вона по структурі нагадує слинні залози, розташовані в ротовій порожнині. У підшлунковій залозі аналогічно виробляються пептиди і ферменти, які дозволяють поживним речовинам засвоюватися набагато краще.
Коли в шлунку відсутня їжа, то непарний орган починає виділяти панкреатичний сік в певній кількості. У той момент, коли їжа починає надходити в шлунково-кишковий тракт, підшлункова залоза продукує лужний концентрований сік. В добу в цілому вона виділяє до 2 літрів такого соку.
Концентрований лужний сік, що виробляється підшлунковою залозою, сприяє своєчасній та якісній нейтралізації кислотності. Також ця активна рідина збагачує ШКТ специфічними ферментами, які перетравлюють абсолютно всі харчові речовини. Незабаром після прийому їжі в організмі спостерігається максимальна концентрація лужного панкреатичного соку.
Позитивна динаміка і склад соку в підшлунковій залозі безпосередньо залежить від їжі, яку споживає людина. А ось кількість вироблюваного секрету залежить від рівня кислотності вмісту в шлунку, що надходить в дванадцятипалу кишку.
Крім цього, досвідчені вчені гастроентерологи вважають, що особливої уваги в вищеописаній характеристиці виробленого підшлунковою залозою панкреатичного соку потрібно приділити рівню лужності. Адже саме від цього показника залежить нормальна робота шлунково-кишкового тракту.
Які ферменти виробляє підшлункова залоза?
1. Нуклеази – розщеплюють нуклеїнові кислоти (ДНК і РНК), які є основою будь-якої надходить їжі.
2. Протеази:
- еластази – призначені для розщеплення щільних білків і еластину;
- трипсин і хімотрипсин – аналогічні шлунковому пепсину, відповідають за переварювання харчових білків;
- карбоксипептидаза – діє разом з вищевказаними типами протеази, але має інші механізми розщеплення.
3. Амілаза – виділяється для корекції вуглеводного обміну, травлення глікогену і крохмалю.
4. Стеапсин – розщеплює жирові сполуки.
5. Ліпаза – впливає на особливий вид жирів (тригліцериди), які попередньо оброблені жовчю, продукується печінкою в просвіт кишечника.
Сподіваємося, що з цієї статті Ви дізналися, що продукує підшлункова залоза в організмі людини.