Фтор – мікроелемент, є життєво необхідним для організму елементом. В організмі людини фтор, в основному, міститься в емалі зубів у складі фторапатита. Будучи основною складовою мінерального обміну, фтор виконує в нашому організмі багато необхідних функцій. Від нього залежить стан кісткової тканини, її міцність і твердість; правильне формування кісток скелета; стан і ріст волосся, нігтів і зубів.
Добова потреба у фторі -0,5 до 4 мг фтору, і краще за все ми засвоюємо цей елемент з питної води, хоча з харчових продуктів організм теж його одержує. Саме тому в багатьох районах сьогодні в питну воду додають фторид натрію – синтетична речовина. Так роблять, якщо природного фтору у воді мало – менше, ніж 5 мг/л.
У яких продуктах міститься фтор?
Основна кількість фтору надходить в організм з водою, але він повинен також надходити і з їжею, оскільки воду з-під крана не все п’ю, а якщо і п’ють, то в невеликих кількостях. Продуктів, що містять багато фтору не так і багато.
Фтор в продуктах харчування :
– Чорний і зелений чай, вміст фтору в чаї приблизно складає від 75 до 100 частин на один мільйон сухої речовини.
– Морепродукти ( устриці, кальмари, мідії та креветки),
– Риба (тріска, сом, скумбрія, тунець, минтай, хек, мойва, горбуша, камбала, кета) ,
– Волоські горіхи,
– Печінка,
– Крупи – фтор міститься у вівсянці, рисі, гречці, а також у висівках, борошні грубого помелу, молоці, м’ясі, яйцях, печінці, цибулі, картоплі, вини він теж є, але в менших кількостях.
– В деяких рослинах теж є фтор – наприклад, в зелених листових овочах, грейпфрутах, яблуках.
Як отримати необхідну кількість фтору?
Отримувати фтор з їжі досить складно. Наприклад, дорослій людині для отримання добової норми потрібно з’їсти 3,5 кг зернового хліба, або 700 г лосося , або 300 г волоських горіхів, а от молока довелося б випити цілих 20 літрів. Норми, як видно, нереальні . Можливо, що 700 г риби ще вдасться з’їсти, але це буде важкувато. А ось з питної води фтор засвоюється добре – до 70 %, тому і придумали додавати цей елемент у воду – там, де його не вистачає.