Хром – важливий мікроелемент, регулює тягу до солодкого, бере участь у кровотворенні, прискорює утворення інсуліну і впливає на процеси енергообміну. Щоб самостійно стежити за рівнем хрому в організмі, важливо знати, в яких продуктах він міститься.
У яких продуктах міститься хром?
Добова потреба в хромі становить від 50 до 200 мкг. Як правило, звичайне харчування може забезпечити тільки 30-40 мкг цієї речовини. Для поповнення нестачі хрому в організмі, потрібно вживати продукти містять хром. А для цього харчування має бути збалансовано і не складатися з одних напівфабрикатів і консервів.
Продукти в яких міститься хром:
Горіхи і насіння: – чемпіон за змістом хрому – бразильські горіхи ( 100 мкг в 100 г горіхів) і лісові горіхи ( 12 мкг в 100 г горіхів), насіння соняшнику, маку ( 12 мкг в 100 г маку );
фініки ( 29 мкг в 100 г);
Крупи: пшениця, гречка, перловка ( 15 мкг) і кукурудза;
Молочні продукти: коров’яче і козяче молоко, курячі яйця, твердий сир і кисломолочні продукти;
куряче м’ясо, яйця, печінка телятини ( 32 мкг в 100 г), куряча печінка ( 10 мкг в 100 г печінки), горох і квасоля;
фрукти: чорниця, вишня, слива, груша ( 27 мкг в 100 г груші);
овочі: свіжі помідори ( 19 мкг ) і огірки ( 14 мкг), кольорова капуста, броколі ( 16мкг ), брюссельська капуста ( 14 мкг), цибулю ( 14 мкг), печериці ( 17 мкг), картопля, буряк ( 20 мкг в 100 г горіхів );
морська риба : тунець ( 90 мкг), оселедець, лосось, мойва і скумбрія, карась і короп містять 55 мкг хрому в 100г.
У середньому , концентрація хрому вище в рослинній їжі, хоча і тваринна їжа так само може містити досить багато хрому.
Мало знати в яких продуктах міститься хром, потрібно ще й розуміти, що все цінне максимально міститься в цільних, неочищених продуктах, що пройшли мало стадій механічною або термічної обробки. Враховуючи це постарайтеся вживати продукти сирими, звичайно, якщо це можливо.