Казеїн – ( casein ) – білок, що міститься в молоці. Казеїн випадає в осад з молока в кислому середовищі або осідає під дією Реннін – основного ферменту, що міститься в сирі і викликає створажіваніс молока. Виходить казеїн порівняно легко і є вкрай корисною білкової добавкою, особливо для лікування хворих з порушеннями харчування.
У яких продуктах міститься казеїн?
Казеїн міститься в молоці і всіх молочних продуктах. А значить і в сирі, маслі, шоколаді, в деякій випічці. Загалом у всіх продуктах де міститься молоко.
Коров’яче молоко відноситься до казеїнових сортів ( козине і овече теж) – воно містить до 75 % казеїну ( природного клею). Організм людини в дитячому віці виділяє сичужний фермент , який розщеплює і допомагає переварити казеїн , який входить також і до складу материнського молока. Але , по-перше , казеїну в ньому в 30 разів менше , ніж у коров’ячому молоці, і сичуга, відповідно, виділяється стільки ж. По-друге, з припиненням росту кісток потреба організму в казеїні відпадає, і вироблення сичужного ферменту поступово припиняється. До закінчення перехідного віку організм багатьох людей втрачає здатність перетравлювати казеїн. Звідси і різноманітні розлади травлення – болі в животі, пронос і метеоризм, часто виникають при питті молока дорослими.
Тепер ви знаєте в яких продуктах міститься казеїн і зможете правильно скласти свій раціон харчування.