Колаген – це білкова складова нашої шкіри , який утворюється разом з еластином . Колаген входить до складу білків і до певного віку синтезуються в організмі самостійно , забезпечуючи пружність і еластичність не тільки шкіри , але і всіх сполучних тканин організму.
Дефіцит колагену в людському організмі завжди призводить до втрати еластичності і пружності шкіри , до появи зморшок , до порушення роботи суглобів , сухожиль , сполучних тканин. Для того щоб заповнювати дефіцит колагенових волокон , зберегти гладкість і молодість своєї шкіри – необхідно знати , в яких продуктах міститься колаген , і включати продукти харчування містять колаген в щоденний раціон.
Колаген в продуктах в чистому вигляді не міститься , він міститься в білках , які при розпаді на амінокислоти допомагають стимулювати вироблення власного колагену , таким чином підтримуючи еластичність і пружність шкіри. Продукти багаті колагеном – це все білкові продукти : яйця , м’ясо , риба , соя та інші.
У яких продуктах міститься колаген ?
1 . Морепродукти і морська риба. Особливо корисна риба лососевих порід. Вона не лише містить поліненасичені жирні кислоти омега -3 , а й багата природним колагеном. Будь косметолог підтвердить , що морська риба – справжній секрет жіночої молодості та краси , тому вона обов’язково повинна входити в ваш раціон. Те ж саме можна сказати про морську капусту ( ламінарію ) , крабів , устриць , мідій , креветок. Вони не тільки покращують стан шкіри , але і позбавляють від йододефіциту .
2 . М’ясо індички. На відміну від свинини або яловичини , вживання якої знижує вироблення колагенових волокон (жири знижують синтез колагену ) , індичка , навпаки , стабілізує вироблення цієї речовини і допомагає запобігти його передчасному руйнуванню . При вживанні індички в організмі виділяється карнозин – речовина, яка , вступаючи в з’єднання з колагеном , виступає його стабілізатором , що забезпечує стійкість клітин колагену до руйнування .
3 . Зелені овочі. Свіжа зелень , капуста і листовий салат – джерело вітамінів , мінералів і корисних речовин для людського організму. Зелені овочі допомагають позбутися зайвої ваги , стабілізують обмінні процеси , а також в цих продуктах міститься чимало колагену. Не варто забувати і про зелень , головним чином , петрушку і кріп , а також листя салату.
4 . Овочі та фрукти. Шкіра стане помітно еластичнішою , якщо регулярно вживати в їжу капусту , моркву , помідори , а також корисні фрукти і ягоди.
У синтезі колагену бере участь вітамін С! Без нього сей білок сполучної тканини стає неповноцінним . Саме цей вітамін є головним стимулятором , від якого залежить еластичність шкіри і тканин. Їжте більше апельсинів , мандаринів , абрикосів , персиків , хурми.
Найбільш багата вітаміном С чорниця – за цим показником з нею не зможе зрівнятися жоден фрукт . Багато вітаміну С є і в банані , однак , він занадто калорійний і його вживання в цілях збагачення організму колагеном не надто еффектівно.Любие фрукти , багаті вітаміном С , вкрай корисні для жіночої краси та довголіття.
Але також потрібно знати фактори , які сприяють руйнуванню колагену : алкоголь , куріння , ультрафіолет , стрес , різке схуднення , гормональні проблеми , недолік рідини в організмі , недостатнє зволоження шкіри , захворювання травної системи.
Як бачите , для того щоб зберегти молодість , необхідно правильно харчуватися , вести здоровий спосіб життя , і знати , в яких продуктах міститься колаген , щоб підтримувати його кількість в організмі на належному рівні.