Крохмаль – складний вуглевод ( полісахарид ), необхідний для нормального функціонування організму людини.
Зараз багато прихильників правильного харчування ополчилися на крохмаль як на речовину, що викликає підвищення ваги. Але він є природною складовою фруктів, овочів, злакових і бобових культур, горіхів та інших рослинних продуктів, щодня вживаних більшістю людей.
Приблизно 80 % з усіх споживаних вуглеводів припадає на частку крохмалю.
У яких продуктах харчування міститься крохмаль?
Особливо багато крохмалю міститься в крупах, борошняних виробах і бобових:
– В манної, пшеничного, рисового – 68-73 г на кожні 100 г їстівної частини продукту,
– Пшеничного і житнього борошна – 60-68,
– Вівсяних пластівцях «Геркулес» – 49 %
– Горосі, квасолі, сочевиця – 43-47 ,
– Макаронних виробах – 68 ,
– Печиво -51- 56г .
Овочі та фрукти, що містять крохмаль :
– Картопля містить тільки 18 % крохмалю, хоча багато хто вважає його основним крохмалистим продуктом,
– Зелений горошок – 7 %,
– Гарбуз і банани, містять 2 % крохмалю. У міру дозрівання бананів, кількість крохмалю постійно зменшується.
– В капусті білокачанної, моркві, помідорах міститься тільки 0,2-0,5%
– Хрін 11.7
– Імбир 11.2
Крохмаль відноситься до добре перетравлюваних, але повільно засвоюваних речовин. Легко, наприклад, перетравлюється крохмаль з рису, манної крупи, важче з пшона, гречаної, ячної, перлової круп, а також з картоплі і хліба. Гірше за інших перетравлюється крохмаль бобових, особливо квасолі, гороху.
Продукти з низьким вмістом крохмалю: Часник, гарбуз, горох, артишок, кольрабі, цикорій, спаржа, капуста, гриби, ендивій, зелений і червоний перець, петрушка, редис, шпинат, пастернак.
Незважаючи на те, що крохмаль добре, хоч і довго засвоюється, його надлишок призводить до накопичення жирових відкладень. Продукти, що містять крохмаль необхідні організму людини, але слід завжди знати міру. Харчуйтеся правильно і будьте здорові!