Мідь – важливий мікроелемент, який регулює роботу життєво – важливих органів і всього організму в цілому.
Всього в організмі дорослої людини міститься – 75-150 мг міді. Роль міді для організму людини пов’язана з участю в побудові ряду ферментів і білків. Мідь сприяє росту і розвитку, бере участь у кровотворенн , іммідьмунних реакціях.
Цікавий факт про мідь:
Темне волосся людини містять мідь, при виникненні дефіциту цього мікроелемента у людей з’являється сивина.
Добова потреба людини в міді – 1-3 мг
У яких продуктах міститься мідь?
Мідь міститься в дуже багатьох продуктах, але кращими джерелами міді для людини служать:
– Морепродукти (устриці, креветки, риба)
– Білкові продукти тваринного походження ( яловича печінка, м’ясо).
– Продукти, рослинного походження – дріжджі і хліб з цілісного зерна, абрикоси, буряк, кавуни, квасоля, чорна смородина і білі гриби. Багато міді в какао, горіхах, чорносливі, баклажанах і картоплі.
Таблиця Зміст міді в продуктах харчування ( мг/100г )
огірки 8,4
Печінка свиняча 3,6-7,6
Горіхи ( фундук) 2,8-3,7
какао 3,9
Пивні дріжджі 3,3
шоколад 1,1-2,7
Плоди шипшини 1,8
сир 1,17
Пшеничні висівки , пшеничні зародки 0,95-1,55
птах 0,45
яйця 0,05-0,23
гриби 0,2-1,0
риба 0,10-0,55
Волоський горіх 0,88
зелень 0,85
Вживання вітаміну C ( аскорбінової кислоти), продуктів, що містять молібден і фруктозу, алкогольних напоїв і яєць значно знижує засвоєння міді, що призводить до її дефіциту в організмі. Причиною нестачі міді нерідко служить надмірне захоплення молочними продуктами, так як казеїн (міститься в усіх молочних продуктах) перешкоджає засвоєнню міді.
Знаючи, в яких продуктах міститься мідь, і умови її засвоєння ви зможете забезпечити споживання необхідної кількості мідь для підтримки вашого здоров’я.