Лікарі розрізняють «поганий » і «хороший» холестерин.
«Поганий» холестерин – це холестерин низької щільності. Він міститься в їжі в готовому вигляді.
«Хороший» – холестерин високої щільності. «Хороший» холестерин забирає з стінок артерій «поганий» і відводить його для знищення в печінку. «Хороший» холестерин не міститься в готовому вигляді в їжі, він виробляється в організмі під впливом систематичних помірних фізичних тренувань.
У яких продуктах міститься поганий (шкідливий) холестерин?
Продукти, що містять «поганий» холестерин:
– Будь-який жир тварин і птахів – підшкірний, нутряний, усередині м’яса, сало.
– Подібні жири містять ковбаси (навіть докторська), сосиски, сардельки, готові пельмені, м’ясні консерви, тушонка, магазинний фарш, печінковий або м’ясний паштет, копчені м’ясні продукти;
– Будь-яка рибна ікра, яєчний жовток, субпродукти (печінка, нирки, мізки). Так в 100 грамах ікри міститься до 588мг холестерину, що перевищує добову норму в 2 рази.
– Вершковий сир. У 100 грамах вершкового сиру ховаються небезпечні 100мг холестерину, намазуйте сир на булочку шаром тонший, інакше можна перекрити норму допустимого добового холестерину вже з ранку.
– Звичайний стаканчик з пломбіром «порадує» ваші судини 45мг холестерину, а різні ароматизатори додадуть додаткові 20 – 30мг.
– В одній столовій ложці вершкового масла, міститься 30мг холестерину (10 % добової норми). Коли наступного разу ви дістанете рецепт пісочного печива, в якому масло вимірюється пачками, подумайте – чи варто його готувати в принципі.
Атеросклероз розвивається навіть тоді , коли «поганий» холестерин у нормі, а рівень «хорошого» знижений. Найгірше коли «поганого» багато , а « хорошого» – мало.
Але поганий холестерин не такий вже і небезпечний, адже він допомагає підтримувати імунну систему людини, але тільки в тому випадку, якщо він не перевищує допустиму норму. Ну а щоб притримувати поганий холестерин в нормі необхідно регулярно їсти продукти, що містять «хороший» холестерин, клітковину, пектин, які допоможуть вивести надлишки «поганого».
Для профілактики атеросклерозу потрібно знати в яких продуктах міститься поганий холестерин і уникати їх вживання. Щоб знизити рівень “поганого” холестерину і підвищити рівень “хорошого” – виключіть з раціону харчування тваринні жири (масло, жирні молочні продукти, ковбаси, жирну яловичину, сало, свинину, баранину і т. д.) і вживайте рослинні.