Цинк в організмі людини сприяє нормальному протіканню процесів розвитку кісткової тканини, стимулює зростання і ділення клітин, регенерацію тканин, репродуктивну функцію, розвиток мозку. Тому продукти, що містять цинк неодмінно повинні бути присутніми в здоровому раціоні.
У яких продуктах міститься цинк?
Джерела цинку:
– Морепродукти, які вважаються делікатесами: омари, краби, молюски, восьминоги, кальмари креветки та ін.
– Риба (як морска, так і річкова) .
– Насіння – гарбузове та соняшникове, але не смажене
– Горіхи – волоські і кедрові
– Бобові (квасоля, горох і сочевиця) . Горошок важливо вживати в сирому вигляді. Використовуйте хоча б іноді у вигляді гарніру варену квасолю або сочевицю.
Таблиця Продукти містять цинк ( мг в 100 г продукту)
устриці 100-400
Дріжджі пивні 8-30
Пшеничні зародки 13-30
чорниця 10
Насіння гарбуза 10
гриби 4-10
Вівсяні пластівці , овес 4,5-7,6
лук 1,4-8,5
Крупа гречана 1,5
Соняшник (насіння) 5
сочевиця 5
Соя 4,9
Сир « Едам » 4,9
Пшениця 4,1
Сухі вершки 4,1
Зелений горошок 3-5
какао 3-5
краби 2-3
м’ясо 2-5
Яєчний жовток 2,5-4
жито 2,5
Макарони з яйцем 2-3
Кукурудза 2,5
риба 1
горіхи 2,7-3,0
Добова потреба в цинку
У день людині необхідно від 8 до 10 мг цинку, причому, з продуктів харчування засвоюється лише 20-30%.
Знаючи в яких продуктах міститься цинк ви зможете задовольнити потребу організму в цинку і ваш організм подякує вас прекрасним здоров’ям.