Вітамін В12 попереджає розвиток анемії і його додатковий прийом особливо важливий для вегетаріанців. В організмі вітамін В12 не синтезується, тому ми отримуємо його тільки з їжею, причому в основному тваринного походження.
Продукти, що містять вітамін В12 у великій кількості – яловича і теляча печінка, нирки, жовтки яєць, сухе молоко ( нежирне ), сардини, оселедця, лосось, устриці, краби. Трохи менше вітаміну В12 міститься в м’ясі (яловичина, свинина, курка ), морепродукти, кисломолочні продукти і твердий сир.
Окрім продуктів тваринного походження вітамін В12 міститься в таких продуктах харчування: морська капуста, соя і соєві продукти, дріжджі, хміль.
У яких саме продуктах харчування міститься вітамін В12 і скільки?
Таблиця : Вміст вітаміну В12 в продуктах харчування мкг/100 г :
Печінка 60
Бринза 1,0
Серце 25
Сир 1,0
Нирки 20
Сир ( Рокфор ) 0,62
Молоко сухе 4,5
Курка , I кат. 0,55
М’ясо кролика 4,3
Яйце куряче 0,52
Мізки 3,7
Молоко згущене солодке 0,5
Легке 3,3
Сливки 0,45
Молоко сухе незбиране 3,0
Молоко згущене 0,41
Яловичина , II кат. 2,8
Молоко коров’яче 0,4
Яловичина , I кат. 2,6
Кефір 0,4
Тріска 1,6
Сметана 0,36
Сир ( Російський ) 1,5
Морозиво вершкове 0,34
Біфідолакт 1,4
Кисляк 0,34
Сир ( Пошехонський ) 1,4
Ацидофілін 0,33
Сир ( Голландська ) 1,14
Сир плавлений 0,25
Сир ( Чеддер ) 1,05
Масло вершкове 0,07
Знаючи джерела вітаміну В12 ви зможете підтримувати своє здоров’я, підвищити імунітет, бути здоровими і щасливими!