Умови та термін зберігання овочів потрібно знати , щоб вони максимально довго залишалися тривалий час придатними для вживання в їжу і не втрачали своїх смакових якостей.
Всі ми хочемо їсти овочі в свіжому вигляді , тому що це корисно для організму , але для цього потрібно знати умови зберігання овочів у домашніх умовах , як і де правильно зберігати овочі . При правильних умовах зберігання корисні речовини в них майже не втрачаються.
- Де зберігати овочі
- Умови зберігання свіжих овочів
- Умови зберігання картоплі
- Умови зберігання моркви
- Як зберігати моркву взимку
- Умови зберігання буряків
- Умови зберігання капусти
- Умови зберігання цибулі та часнику
- Умови зберігання хріну
- Умови зберігання огірків
- Умови зберігання помідорів
- Умови зберігання зелені ( петрушки , кропу , цибулі )
- Умови зберігання редьки ( редиски )
- Умови зберігання гарбуза
- Умови зберігання кабачків
- Умови зберігання баклажанів
- Умови зберігання квасолі , гороху
- Умови зберігання перцю (гіркого , стручкового )
Де зберігати овочі
Більшість овочів містить від 75 % до 97 % води , і втрата хоча б 5 % води призводить до в’янення , овочі втрачають зовнішній вигляд і харчову цінність , виглядають зморшкуватими і в’ялими . А мікроби, що потрапляють на овочі , починають розмножуватися. Тому , щоб зберегти овочі на зиму , не варто класти їх усіх разом на балкон , в холодильник або в гараж. Перш , потрібно кожен овоч ретельно оглянути , і відібрати пошкоджені і пом’яті екземпляри.
Найкраще зберігати будь-які овочі в гаражі , на горищі , або в спеціальному погребі чи підвалі при температурі +3 – +10 ° C при вологості повітря 85-90% , однак не у всіх є таке приміщення . Можна також використовувати саморобні « погреби » , тобто – спеціально сконструйовані шафи та ящики , що імітують умови утримання овочів , схожі на умови льоху.
Умови зберігання свіжих овочів
Найменування | Термін зберігання, діб | Температура, oС | Вологість повітря, % |
---|---|---|---|
Баклажани | 10-15 | +8..+12 | 85-90 |
Брокколі | 10-14 | 0 | 90-95 |
Кабачки | 7-14 | +5..+10 | 90-95 |
Капуста білокачанна | 20-210 | 0..+1 | 90-95 |
Капуста цвітна | 20-30 | 0..+1 | 90-95 |
Капуста червонокачанна | 90-180 | 0..+1 | 90-95 |
Картопля | 90-200 | +4..+6 | 95-95 |
Цибуля ріпчаста | 30-180 | +0,5..+1,5 | 65-70 |
Цибуля зелена | 7-10 | 0..+1 | 95-100 |
Лук–порей | 20-90 | 0..+1 | 90-95 |
Морква | 30-240 | 0 | 90-95 |
Огірки | 10-15 | +10..+11 | 90-95 |
Патісони | 7-21 | +5..+10 | 90-95 |
Перець солодкий | 12-20 | +8..+9 | 95-100 |
Петрушка | 10-25 | -0,5..-1 | 95-100 |
Помідори | 7-14 | +8..+11 | 90-95 |
Редька | 7-21 | +1..+2 | 95-100 |
Салат (всі види) | 7-21 | 0..+2 | 95-100 |
Буряк | 30-210 | 0 | 90-95 |
Селера, листова, стеблева | 10-25 | -0,5..-1 | 95-100 |
Цукіні | 14-21 | +7..+10 | 90-95 |
Часник | 90-210 | +1..+2 | 65-70 |
Умови зберігання картоплі
Картопля – найпопулярніший овоч , який завжди присутній в нашому повсякденному раціоні . Росте під землею , а значить і воліє зберігатися теж в темному місці. При неправильному зберіганні швидко псуватися. У теплому місці картопля починає проростати , а вологість у холодильнику зробить її запліснявілою і мокрою. Не можна зберігати картоплю і на світлі , інакше вона зеленіє, що буде показником утворення отруйного солонина.
Перш ніж збирати картоплю на зберігання, її необхідно добре просушити , потримавши кілька годин на відкритому повітрі. Картопля найкраще зберігається при 2 -3 С і вологості повітря 85-90%. Для створення таких умов добре підходить сухе , прохолодне , темне приміщення , наприклад , льох або підвал , які не промерзають взимку. Також можна в цих цілях використовувати балкон , до настання заморозків , але за умови , що він не обігрівається .
Картоплю можна зберігати в ящиках з невеликими отворами в стінках для доступу повітря. Ящики ставлять на підставки (15-20 см над підлогою ) і не присувають їх впритул до стіни.
При зберіганні картоплі в засіках її засипають шаром не більше 1 м. Верхній шар бульб , як правило , пітніє , що створює вогнища захворювань. Щоб уникнути цього , слід відразу ж після закладки укрити картоплю порожніми ящиками , рогожею , мішками або кошиками , набитими стружкою. Ці матеріали гігроскопічні і добре вбирають зайву вологу. Поверх картоплі можна покласти шар буряків.
Умови зберігання моркви
Шкіра моркви дуже тонка, тому зберегти моркву надовго, не допустивши проростання , загнивання або проморожування вкрай складно. Найсприятливіші умови зберігання моркви – постійна температура +1 ° C , вологість 90-95% , обмежений доступ повітря , помірна вентиляція.
Перш ніж прибрати моркву в сховище , її потрібно просушити , потримавши кілька годин на свіжому повітрі. Бадилля обрізати врівень з головкою , щоб вона не проростала. Морква добре витримує зберігання навалом в звичайних погребах , підвалах , які не промерзають взимку , в буртах або ямах.
Як зберігати моркву взимку
У поліетиленових мішках. Для зберігання використовують мішки будь-якої ємності . Мішок поміщають в сховище і тримають відкритим.
У ящиках. Ящики краще брати з щільними стінками і кришками. Ємність їх не повинна перевищувати 20 кг. Ящики зберігаються на балконі , але з настанням холодів їх необхідно вкрити чимось теплим . А при сильних морозах ящики краще занести в квартиру і поставити поряд з балконними дверима .
У піску . Морква укладають в пірамідки або буртики висотою до 1 м головками назовні , ряди пересипають свіжим , злегка зволоженим піском. У міру підсихання верхнього шару піску його зволожують , збризкуючи водою з боків і зверху. Шари піску повинні бути не менше 1 см ( нижній шар 2 см) , а коренеплоди не повинні торкатися один одного.
У 3- літровій банці . Якщо моркви не дуже багато , то її можна накласти в 3 – літрову банку , і зберігати в залежності від погоди на балконі , в квартирі біля балконних дверей або в холодильнику. При настанні морозів банку необхідно закрити кришкою.
У глиняному горщику. Глину розмішують до густини сметани і занурюють у неї коренеплоди на 2-3 хв. , Виймають їх і сушать. Навколо моркви утворюється чохол , що оберігає від в’янення і хвороб . Морква в глиняних чохлах укладають в ящики або корзини . У порівнянні з іншими способами зберігання цей дає найменшу кількість відходів.
У хвойних тирсі . Найкраще морква зберігається в тирсі вологістю 18-20%.
Зберегти моркву також допомагає крейдяний розчин , його можна купити в господарських магазинах. Після обробки крейдою моркву ретельно просушити на папері і прибрати на балкон або в холодильник.
Умови зберігання буряків
Температура зберігання для буряка 2-3 ° C при вологості 80-85%. Товста шкірка буряків добре захищає від зайвого випаровування вологи. Ці овочі зберігають у нещільно закритому ящику або мішку в прохолодному темному місці: близько балкона , на балконі або в коридорі.
Зберігати буряк зручно в ящиках , пересипаючи шаром піску , торфу або тирси. Можна також зберігати в поліетиленових мішках , попередньо засипавши коренеплоди піском або тирсою.
Перед закладанням на зберігання коренеплоди злегка просушують на свіжому повітрі. Листя зрізають , але не впритул до голівки кореня , а , залишаючи черешки (приблизно близько 2-3 см завдовжки) центральну розетку дрібних листя , так зване серце , краще залишити цілком.
Буряк добре зберігається в підвалах , льохах , буртах або в будь-яких прохолодних приміщеннях .
Для економії місця буряк можна закласти в засіки або ящики з невеликими отворами для доступу повітря. Ящики встановлюють один на одного на підставках на висоті 15-20 см над підлогою і не присувають їх впритул до стіни , щоб не перешкоджати циркуляції повітря.
Умови зберігання капусти
Капуста досить примхлива для зберігання в домашніх умовах. Їй показаний сільський льох з усіма зручностями. Успішно тримають капусту в спеціально виритих ровах , під снігом. Але в холодильнику качан швидко в’яне , а загорнутий в поліетиленовий пакет – загниває.
Кращі умови для зберігання свіжої капусти – температура від -1 до +1 ° C , відносна вологість повітря 90-98 %.
Восени , перед заморозками , качани виривають з корінням , видаляють верхнє зелене листя і підсушують протягом декількох днів , повісивши їх на протязі. Потім пов’язані за два качани підвішують до стелі в підвалі , погребі чи іншому прохолодному місці. Так вони добре зберігаються до весни . Можна зберігати качани також в прохолодному місці на решітках , полках. Взимку час від часу оглядайте капусту і відривайте загнили листя .
На півдні можна зберігати капусту в землі, закопавши капусту качанами вгору в канаву і засипавши тонким шаром землі ( 10 см). Коли настають холоди , потрібно підсипати землі (до 30 см).
Ще спосіб: з качана знімати не прилеглі зелене листя , до качан з шпагату прив’язують петлю. Качани змащують глиною , розведеною до густоти тіста для оладок , так , щоб не було видно листя , і вішають на вулиці для поступового просушування. Висохлі качани переносять в льох і підвішують .
Найкраще капуста в домашніх умовах зберігається в квашеному вигляді.
Як зберігати квашену капусту. Квашену капусту зберігають при температурі близько 0 ° і так , щоб вона була покрита розсолом. У капусті без розсолу руйнується вітамін С. Тому виймати її з розсолу потрібно безпосередньо перед їжею. Після цього залишилася капусту вирівнюють і кладуть вантаж . Квашена капуста не втрачає своїх властивостей і на морозі , але вживати її в їжу слід відразу ж після відтавання. Повторне заморожування квашеної капусти веде до повної втрати вітаміну С.
Умови зберігання цибулі та часнику
Зберігання цибулі та часнику не вимагає особливої турботи . Класичний спосіб – сплести їх у коси і повісити на стіну в затишному темному сухому кутку , де температура більш-менш стабільна. Як не дивно , це може бути навіть закуток поруч з опалювальною батареєю. Цибуля зберігається місяцями без шкоди для якості. Підвищена сухість поблизу батареї заважає цибулинам проростати. Часник такого клімату не любить , він може всохнути .
Сплести в коси магазинну цибулю і часник не вдасться – хвостики короткі. Тому візьміть стару, тонку капронову панчоху і наповніть її цибулинами або головками часнику. Підвісьте на гвоздик, а низ зав’яжіть вільним вузлом або защемить білизняний прищіпкою , щоб зручно було діставати по одній цибулині .
Часник набагато вередливий, ніж цибуля . Тому доводиться зберігати його з хитрощами . Наприклад , умочують перед закладанням на зберігання кожну головку в розплавлений парафін , щоб утворилася суцільна оболонка . Вона буде перешкоджати усихання часникових зубків .
Ще один екзотичний спосіб зберігання часнику – очищені зубки покласти в соняшникову олію. Від цього маслу гірше не буде , навпаки , воно придбає апетитний присмак.
Також можна скласти неочищені головки часнику в скляну банку і пересипати сухим борошном , насипавши зверху шар не менше 2 см.
Якщо ви не вберегли цибулини і вони підмерзли , покладіть їх на 2-3 години в прохолодну воду , і вони відновлять свій вигляд і смак. Але для тривалого зберігання така цибуля вже не годиться.
Умови зберігання хріну
Хрін перед зберіганням потрібно ретельно перебрати , відкидаючи пошкоджені корені і зрізаючи бадилля. Потім коріння хрону закопують у вологий пісок , насипаний в дерев’яний або фанерний ящик . Зберігають хрін при температурі не вище 4 градусів тепла. При більш високій температурі зберігання хрін починає проростати.
Умови зберігання огірків
Для збереження огірків у свіжому вигляді придумано чимало способів . Гарантований термін зберігання свіжих огірків – не більш 3 -х днів. Але якщо довгі парникові огірки з уцілілими плодоніжками поставити на зразок букета в посуд з водою хвостиками вниз і щодня міняти воду , то такий «букет » може зберегтися багато днів .
Також огірки ретельно миють кип’яченою водою , обтирають і обмазують яєчним білком , щоб утворилася непроникна для вологи плівка. На відміну від поліетиленової , ця плівка дозволяє плодам дихати , тому вони непогано зберігаються і без холодильника в прохолодному темному місці. Особливо якщо тримати їх підвішеними за плодоніжки.
Як зберігати солоні огірки. Під час зимового зберігання солоних огірків у бочці , діжці , відрі або банці на поверхні розсолу з’являється цвіль і плівчасті дріжджові грибки. Якщо плівку не зняти , огірки швидко размягчатся і придбають неприємний смак і запах. Хорошим засобом боротьби з цвіллю є гірчичний порошок , в якому міститься антисептичну речовину – алілове масло. Якщо поверхня розсолу посипати невеликою кількістю сухої гірчиці , то цвіль розвиватися не буде. Можна пов’язати в вузлик 30-40 г сухої гірчиці і помістити його між огірками. Огірки також не пліснявіють, а смак їх покращиться , якщо зверху покласти нарізаний стружками хрін.
Умови зберігання помідорів
Зібрані восени помідори , збережуться в темному сухому місці , викладені в один шар плодоніжками догори. Зелені помідори , які не встигли визріти потрібно укласти в плоскі дерев’яні ящики і тримати на підлозі, де прохолодно і темно . Температура повинна бути плюсова . Вважається , що сусідство зелених помідорів з червоними прискорює почервоніння перших .
А ще такі помідори можна дотримати до нового року , відібравши найздоровіші зелені плоди і звернув кожен в папір і укласти в ящик , вистелений соломою або порваним на шматочки папером , плодоніжками догори. Зберігати в темряві при температурі +11-13 ° C , поки не почервоніють .
Умови зберігання зелені ( петрушки , кропу , цибулі )
Зелень довше буде свіжою в холодильнику в упаковці з тонкого харчового поліетилену. Якщо поліетиленовий мішок досить щільний , то не забудьте зробити в ньому кілька дірочок виделкою.
Зелень повинна бути сухою. Тому, купивши в магазині петрушку , кріп , салат , не мийте їх , а тільки переберіть , обтрусіть і просушіть на папері.
Зелену цибулю для зберігання слід очистити від цибулин. І тільки після цього упакувати в поліетиленові мішечки і покласти в холодильник.
Умови зберігання редьки ( редиски )
Якщо у зібраного редису відразу ж обрізати коріння і бадилля , то зберігатися він буде всього 5-6 годин – швидко зів’яне і стане несмачним.
Але якщо полити редис ввечері і зняти з грядки вранці , обтрусивши від землі і обрізавши бадилля на відстані 2-3 см від коренеплоду , а корінці зовсім не обрізати , то він чудово збережеться протягом 3-5 днів.
Упакований у поліетиленові пакети і поміщений в овочевий відсік холодильника , редис залишиться міцним і не змінить свого смаку.
Знімаючи урожай в інший час доби , не забудьте заздалегідь , за 2-3 години до збору , полити рослини.
До нового року можна зберегти редис певних сортів (наприклад , Дунганскій , Червоний велетень ) . Урожай прибирають перед заморозками . У редису обрізують бадилля і корені, потім рядами укладають у ящики, перекладаючи кожен ряд вологим піском. Пісок час від часу треба зволожувати. Зберігати редис слід при 1-2 градусах тепла. Редис осінніх сортів дозрівання може зберігатися в поліетиленових мішках у холодильнику при температурі 0 градусів кілька місяців. Для цього коренеплоди без листя затарюють у поліетиленові пакети місткістю до 5 кг і зберігають відкритими в холодильнику до лютого наступного року. Якщо температура більш висока (плюс 6-8 градусів) , то редис із задовільною якістю в поліетиленовій упаковці може зберегтися до середини грудня. Цей овоч , що зберігається в холодильнику , містить більше вітаміну С, цукрів та інших поживних речовин , ніж редис , вирощений до січня в теплицях. Однак тривале зберігання часто призводить до того , що тканина коренеплодів стає грубою , губчатої будови , редис втрачає товарні якості .
Тривалий час редис можна зберігати в ящиках , перешаровуючи його помірно вологим піском. Вологість піску повинна бути такою , щоб при стисканні його в кулаці пісок залишався в грудці , а долоня не стала вологою . Перешарований піском редис зберігається краще , ніж в поліетиленовій упаковці. При оптимальній температурі зберігання 0 градусів редис в таких умовах може зберігатися до весни .
Умови зберігання гарбуза
Гарбуз на відміну від більшості інших овочів, що не дуже любить низькі температури при зберіганні. Оптимальна температура для нього +5-8 С, але допустимі температурні межі зберігання гарбуза – від +1 до +14 С. Якщо ж у місці зберігання інших овочів низькі температури , гарбуз можна обкласти і накрити соломою.
Умови зберігання кабачків
Оптимальним режимом зберігання середніх молодих плодів звичайного кабачка є температура +4 … +6 ° С і відносна вологість повітря 85-90 % протягом 15-20 діб . У цих умовах плоди зберігають свої якості , харчову цінність і не пошкоджуються .
Кабачки довше зберігаються , якщо їх тримати в поліетиленовому пакеті з пробитими в ньому невеликими отворами на нижній полиці холодильника. Досить зрілі плоди ( але не перезрілі ) можна зберегти у свіжому вигляді до півроку. Слід тільки відібрати плоди без ушкоджень і з плодоніжкою . Зберігати їх краще в темному , прохолодному (але сухому ) місці , періодично перевіряючи цілісність кори.
Зрілі плоди кабачка цукіні зберігають у погребі на полицях або в кімнаті на підлозі під ліжком , на кухонній шафі , в коморі. У кімнатних умовах вони не пошкоджуються до лютого – березня. Після зберігання м’якоть набуває золотистий відтінок , зберігши аромат щойно зрізаного плода. Приготовлені протягом зими страви з таких плодів дуже смачні. Якщо розрізаний плід не вдалося використати повністю , решту кладуть у морозильну камеру холодильника.
При зберіганні в погребі , якщо на плоди цукіні не потрапляє конденсат , вони прекрасно зберігаються до нового врожаю. Така особливість ще більше підвищує цінність різновида кабачка цукіні.
Умови зберігання баклажанів
Баклажани темно -фіолетового кольору , чисті , пружні , без механічних пошкоджень і не уражені шкідниками укладають у сховище купою на підстилку з соломи плодоніжками донизу , накривають мішковиною і витримують 12 днів .
Потім знову сортують і відібрані хороші плоди загортають у папір , укладають на солом’яну підстилку завтовшки близько 20 см і накривають їх мішковиною в чотири шари . З настанням морозів купу накривають ковдрою або добре утеплюють свіжою, чистою соломою.
Термін зберігання залежить від сорту , ступеня зрілості , температури і вологості в сховищі. Найкраща температура зберігання баклажанів 6 – 7 С при відносній вологості повітря 85-90%.
При зберіганні невеликої кількості баклажанів їх загортають в газету і зберігають у ящиках. Можна також засипати плоди золою або товченим вугіллям.
Максимальний термін зберігання баклажанів – до 2х місяців.
Умови зберігання квасолі , гороху
Визрівші і добре просушені бобові зберігатися можуть довго , але проблема в тому , що личинки жуків заводяться ще до збирання врожаю. Щоб запобігти їх розмноження, в квасолю, яку поклали на зберігання , поміщають розрізані навпіл зубчики часнику або насіння кропу.
Можна залишити квасолю на морозі , наприклад , на балконі. Або помістити в гарячу духовку.
Кращий спосіб збереження врожаю бобових – герметично (тільки металевими кришками ) упакувати добре просушені зерна в банки з додаванням золи із сухих стулок квасолі. Розрахунок: 1 столова ложка золи на 0,5 – літрову банку зерен. Навіть якщо в зернах вже був жучок або його яйця , вони загинуть від золи і відсутності кисню. У такому вигляді зерно може зберігатися багато років.
Умови зберігання перцю (гіркого , стручкового )
На зберігання закладають плоди, зібрані перед заморозками в суху погоду (вологі довго не зберігатися ) .
Зберігають перець в ящиках або поліетиленових мішечках з отворами по всьому периметру. Температура зберігання плодів повинна бути 0 – 2 ° С при відносній вологості 87-93 %. За таких умов плоди перцю можуть зберігатися не менше 40 днів.
Ще один спосіб – кущі , вирвані з корінням підвішувати на утеплених балконах , на верандах , у сараях вгору корінням . Тут варто нагадати , що плоди в технічній зрілості (розмір як у зрілого плоду , але забарвлення ще виконана не повністю) слід зберігати при температурі 10-12 ° С протягом 15-20 днів , а потім, у міру дозрівання плодів до біологічної зрілості температуру знижують до 0 – 2 ° С. Відносна вологість 87-93 %. Плоди , зібрані без механічних пошкоджень і здорові , можуть зберігатися 60-70 днів при заданій температурі і відносній вологості.
Перець також добре зберігати в сухих і прохолодних приміщеннях у підвішених зв’язках, або кошиках , де він поступово висихає. Такий перець може зберігатися дуже довго.
Тепер ви знаєте умови зберігання овочів , терміни і температуру , вологість необхідну для кожного їх виду , сподіваємося ці знання допоможуть вам зберегти ваші овочі довго і якісно.