Баклажан: калорійність, хімічний склад, корисні властивості

баклажан

Баклажан — вид багаторічних трав’янистих рослин роду Паслен, овочева культура. Батьківщиною баклажана є Індія, там його можна знайти в дикому вигляді.

У довжину баклажан виростає до 30 см, діаметром до 20 см. Зазвичай він овальної форми і фіолетового кольору, але іноді буває жовтуватого або пурпурного відтінку, а може бути і смугастим. Найкращі смакові якості у синяво -чорних довгастих злегка недостиглих плодів. Зазвичай в таких баклажанах насіння мало, а на смак вони більш ніжні і корисніші. У сирому вигляді баклажан в їжу не вживають, зазвичай його тушкують або смажать.

Баклажан хімічний склад

У таблиці наведені усереднені значення ( поживні речовини, вітаміни, мікроелементи) з розрахунку на 100 грамів продукту .

Харчова цінність баклажану
Баклажан калорійність 22.6 кКал
Вуглеводи 4.5 гр
Жири 0.1 гр
Білки 1.2 гр
Вода 91.0 гр
Моно — і дисахариди 3.6 гр
Крохмаль 0.9 гр
Харчові волокна 2.5 гр
Органічні кислоти 0.2 гр
Зола 0.5 гр
Баклажан вітаміни
Вітамін А 0.02 мг
Вітамін B1 0.04 мг
Вітамін В2 0.05 мг
Вітамін В6 0.2 мг
Вітамін В9 18.5 мкг
Вітамін C 5.0 мг
Вітамін PP 0.6 мг
Баклажан Макроелементи / Мікроелементи
Залізо 0.4 мг
Калій 238.0 мг
Кальцій 15.0 мг
Магній 9.0 мг
Натрій 6.0 мг
Сірка 15.0 мг
Фосфор 34.0 мг
Хлор 47.0 мг
Алюміній 815.0 мкг
Бор 100.0 мкг
Йод 2.0 мкг
Кобальт 1.0 мкг
Марганнец 210.0 мкг
Мідь 135.0 мкг
Молібден 10.0 мкг
Фтор 14.0 мкг
Цинк 290.0 мкг
Калорійність баклажана в середньому становить 22.6 кКал / 100 гр продукту .

Баклажан корисні властивості для організму людини

Баклажани корисні завдяки вмісту в них так званих баластних речовин ( клітковина, пектин та інші) , які практично не перетравлюються і не всмоктуються, але сприяють виведенню надлишку холестерину з організму. Причому ефект, що досягається при цьом , може бути значно вище, ніж при прийомі спеціальних лікарських засобів.

Рекомендують вживати баклажан при цукровому діабеті і захворюваннях нирок, корисний людям похилого віку, хворим на серцево -судинні захворювання, особливо при набряках, пов’язаних з ослабленням роботи серця.

Баклажани нормалізують водно- сольовий і ліпідний обміни, виводять солі сечової кислоти. Їх корисно вводити в раціон при подагрі, різних серцево -судинних захворюваннях, атеросклерозі, порушеннях функції печінки.

Баклажани рекомендовані до вживання хворим з шлунковими і кишковими захворюваннями. Вживання баклажанів корисно для профілактики і лікування атеросклерозу, тому що підсилюють виведення з організму холестерину, знімають його концентрацію в крові.

Ну і звичайно ж, завдяки низькій калорійності баклажани часто використовуються в різних дієтах.

Баклажани — протипоказання і шкода

Єдиним протипоказанням є вживання в їжу перестиглих плодів, так як в них занадто великий вміст алкалоїду соланіну, яке і надає специфічних гіркий смак даного овоча. При отруєнні соланіном може виникнути блювота, нудота, кишкова колька, діарея, задишка, судоми і навіть затьмарення свідомості. У разі отруєння баклажаном, протиотрутою вам може послужити молоко, білок яйця і велика калькість рідини.

Коментарі:
  1. 2 года ago

Додати коментар

Відповісти

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *