Хімічний склад зерна пшениці

Поради

Хімічний склад пшениці

У 100 гр. твердої білої пшениці міститься:

Вода – 9.47 г
Білки – 11.31 г
Жири – 1.71 г
Вуглеводи – 63.7 г
Харчові волокна – 12.2 г
Зола – 1.52 г

Вітаміни:

Вітамін А (бета-каротин) – 5 мкг
Вітамін В1 (тіамін) – 0.387 мг
Вітамін В2 (рибофлавін) – 0.108 мг
Ніацин (вітамін В3 або РР) – 4.381 мг
Вітамін В5 (пантотенова кислота) – 0.954 мг
Вітамін В6 (піридоксин) – 0.368 мг
Фолієва кислота (вітамін В9) – 38 мкг
Вітамін С (аскорбінова кислота) – 0 мг
Вітамін Е (токоферол) – 1.01 мг
Вітамін К (филлохинон) – 1.9 мкг

Макроелементи:

Калій – 432 мг
Кальцій – 32 мг
Магній – 93 мг
Натрій – 2 мг
Фосфор – 355 мг

Мікроелементи:

Залізо – 4.56 мг
Марганець – 3.821 мг
Мідь – 363 мкг
Цинк – 3.33 мг

Калорійність пшениці – 342 ккал.

Корисні властивості пшениці

Ще тисячоліття тому людина знала, і вміло використовував корисні якості пшениці.

Зерна пшениці містять клітковину – потужний стимулятор моторики кишечника. Пшеничні висівки запобігають перетворенню вуглеводів в жири в шлунково-кишковому тракті і тим самим сприяють нормалізації ваги. Пектини в складі пшениці абсорбують шкідливі речовини, зменшуючи гнильні процеси, і прискорюють загоєння слизової оболонки кишечника.

Солі магнію і калій в злаку активізують вуглеводний обмін, беруть участь у формуванні кісткової тканини, нормалізують роботу серця і центральної нервової системи.

Величезна кількість біологічно цінних речовин міститься в зародку пшениці: вітаміни групи В, вітамін Е, протеїни, цинк, калій, залізо, фосфор, сірка і лінолева кислота. Регулярно споживаючи пророщену пшеницю можна значно зміцнити здоров’я.

Протипоказання

Пшениця і вироби з неї протипоказані при цукровому діабеті, неспецифічний виразковий коліт (при загостренні), гіперфункції ендокринних залоз і новоутвореннях.

Оцініть статтю
Додати коментар