Патисон: хімічний склад, калорійність, корисні властивості

Патисон або Тарілчастий гарбуз – однорічна трав’яниста рослина сімейства Гарбузові, рослина має кущову або напівкущова форму з великими, жорсткими листям. Квітки поодинокі, одностатеві, однодомні, жовтого забарвлення. Патисон є різновидом гарбуза звичайної. Культивується по всьому світу, в дикому вигляді рослина невідомо. Патисони можуть бути білими, жовтими й зеленими. Назва патисони обумовлено незвичайною формою його плоду і походить від французького pâté – « пиріг». Батьківщина патисонів, як і всіх рослин сімейства Гарбузові – Південна Америка.

Хімічний склад патисона

У таблиці наведені усереднені значення ( поживні речовини , вітаміни , мікроелементи) з розрахунку на 100 грамів продукту .

Харчова цінність патисона
Патисон калорійність 19.4 кКал
Вуглеводи 4.3 гр
Жири 0.1 гр
Білки 0.6 гр
Вода 93.0 гр
Моно – і дисахариди 4.1 гр
Харчові волокна 1.3 гр
Органічні кислоти 0.1 гр
Зола 0.7 гр
Патисон вітаміни
Вітамін А мг
Вітамін B1 0.03 мг
Вітамін В2 0.04 мг
Вітамін C 23.0 мг
Вітамін PP 0.3 мг
Патисон Макроелементи / Мікроелементи
Залізо 0.4 мг
Калій 203.0 мг
Кальцій 13.0 мг
Магній 26.0 мг
Натрій 14.0 мг
Фосфор 12.0 мг

Патисон корисні властивості для організму людини

Овоч патисон благодійно впливає на зір і виводить з організму поганий холестерин. У цьому сенсі особливо корисні помаранчеві, а не білі сорти.

Насіння патисонів містять велику кількість корисних для печінки та обміну речовин, компонентів. Також тривале вживання насіння, допоможе позбутися від подагри і вивести з організму надлишки солей.

Патисони найкраще засвоюються при споживанні з білковими продуктами, а зокрема з м’ясом. Це обумовлено тим, що ці овочі на 90 % відсотків складаються з лужних сполук і води. Лужні сполуки відновлюють глікоген, покращують жовчовиділення і підтримують реакції в крові. Саме тому патисони – обов’язковий пункт у меню людей з хворобою жовчного міхура, печінки і виразках травних органів.

Вживання патисони здатне попередити запори, бродіння і в цілому активізує роботу кишечника. Цьому сприяє клітковина, яка перебуває у патисонів.

Патисон є профілактикою атеросклерозу, завдяки наявності в своєму складі багатого вмісту магнію і калію, які виводять з організму надлишки холестерину. Також вживання патисони стимулює сечовиділення, тому як калій сприятливо впливає на роботу нирок.

Також патисон справжній боєць з накопичуються в організмі людини жирами і шлаками. Тому, якщо крім здоров’я ви ще стежте за своєю вагою, то патисон просто зобов’язаний бути присутнім на вашому столі.

Важливо пам’ятати і знати, що смакові якості і вміст вітамінів після цвітіння овоча (а саме через 12 діб) швидко падає, тому по закінченню цього часу патисони перетворюються на корм для домашніх тварин.

Патисон – протипоказання і шкода

Вживання патисони протипоказано при кишкових розладах.

Оцініть статтю
Додати коментар