Ряд Совоподібні

совоподібні

Розглянемо яка характеристика птахів ряду совоподібні.

Ряд Совоподібні

Особливості будови й життєдіяльності совоподібних

Ряд совоподібні — це хижі нічні птахи з гачкоподібним дзьобом і довгими вигнутими кігтями.

Совоподібні  — дрібні, середні або великі нагніздні птахи. Нічні хижаки з добре розвиненим зором і слухом.

Харчуються совоподібні різними видами тварин (гризунами, рибою, комахами тощо).

Перелітні, кочові або осілі птахи.

Совоподібні мають гладке, але не м’ясисте тіло, надзвичайно велику голову, дуже великі очі, що дивлять­ся вперед і облямовані променистим перистим кільцем, широкі увігнуті крила і короткий хвіст; дзьоб дуже заломлений донизу, закінчується не­великим гачком і позбавлений зазубрин; середніх розмірів кінцівки опе­рені звичайно майже до самих кігтів; кігті великі, довгі, дуже заломлені.

Оперення совоподібних зазвичай тьмяне, але у виняткових випадках досить яскраве і майже завжди збігається з кольором навколишнього середовища.

Політ сов безшумний завдяки густому пухкому оперенню. Під час пошуків здобичі ці птахи орієнтуються на свій гострий слух, який дає їм змогу точно вловлювати її навіть слабкий шуркіт.

Гнізда найчастіше влаштовують у дуплах, ущелинах скель, рідше — у кинутих гніздах інших птахів, спорудах людини чи на землі. Сови утворюють постійні пари: самки висиджують яйця, а самці допомагають вигодовувати пташенят. Пташенята народжуються опушеними, але сліпими та із закритими вушними отворами.

Сови живуть у всіх частинах світу і населяють всі пояси, від холодних країн Полярного Кола до екватора і від берега моря до висоти 5000 м над його рівнем. Справжнє місцеперебування сов — ліси, але вони живуть також і в степах, пустелях, населених місцевостях і містах.

Значення совоподібних

Регулюють кількість різних тварин у біоценозах. Найважливіші регулятори чисельності мишоподібних гризунів. Деякі види потребують охорони.

Представники совоподібних

До совоподібних належать пугач, сіра сова, вухата сова, полярна сова.

Найбільший вид совоподібних — це пугач: до 72 см завдовжки, розмах крил до 180 см. Полює на дрібних і середніх за розмірами ссавців, переважно гризунів, а також на птахів. Пугач віддає перевагу глухим лісам з густим підліском. Гнізда будує переважно на землі, на виступах скель, під вивернутими стовбурами дерев, зрідка займає гнізда інших видів птахів.

В Україні поширені сова сіра та сова вухата. Це птахи середніх розмірів, живляться переважно мишоподібними гризунами. Сова сіра мешкає в лісах, але трапляється в парках і садах. Гнізда влаштовує у дуплах або ж займає гнізда інших птахів (ворон, соколоподібних тощо).

Додати коментар

Відповісти

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *