Цибуля ріпчаста: хімічний склад, калорійність, корисні властивості

цибуля цікаві факти

Цибуля ріпчаста — багаторічна трав’яниста рослина з сімейства лілійних ( Liliaceae ), з приплюснуто — кулястими цибулинами.

В даний час цибулю відносять до однієї з найважливіших овочевих культур. Найбільш значуща роль відводиться цибулі в кулінарії. Її вживають в сирому, сушеному, вареному і смаженому вигляді, також використовують як приправи для консерв, додають в різні соуси, салати, супи, овочеві рагу, а також у страви з м’яса і риби. У сушеному вигляді цибулю використовують як складову частину багатьох пряних сумішей.

Не менш важливу роль ріпчасту цибулю займає в медицині і косметології.

Хімічний склад цибулі ріпчастої

У таблиці наведені значення ( калорійність, поживні речовини, вітаміни, мікроелементи) з розрахунку на 100 грамів продукту.

Харчова цінність цибулі
Вуглеводи 8.2 гр
Жири 0.2 гр
Білки 1.4 гр
Калорійність цибулі ріпчастої 38.1 кКал
Цибуля вітаміни
Вітамін В9 9.0 мкг
Вітамін C 10.0 мг
Вітамін В2 0.02 мг
Вітамін B1 0.05 мг
Вітамін В3 0.1 мг
Вітамін PP 0.2 мг
Вітамін Е 0.2 мг
Вітамін Н 0.9 мкг
Вітамін В6 0.1 мг
Цибуля Макроелементи / Мікроелементи
Залізо 0.8 мг
Калій 175.0 мг
Кальцій 31.0 мг
Магній 14.0 мг
Натрій 4.0 мг
Сірка 65.0 мг
Фосфор 58.0 мг
Хлор 25.0 мг
Алюміній 400.0 мкг
Бор 200.0 мкг
Йод 3.0 мкг
Кобальт 5.0 мкг
Марганнец 230.0 мкг
Мідь 85.0 мкг
Нікель 3.0 мкг
Рубідій 476.0 мкг
Фтор 31.0 мкг
Хром 2.0 мкг
Цинк 850.0 мкг

Корисні властивості цибулі ріпчастої для організму людини

Ріпчаста цибуля виділяє особливі леткі речовини — фітонциди, що вбивають інфузорій, гриби і патогенні бактерії. Летючі фітонциди знищують дифтерійну і туберкульозну паличку.

Свіжа цибуля посилює апетит, сприяє підвищеному виділенню травних соків, стимулює вироблення сперми, збуджує статевий потяг і прискорює менструації, має добре виражену сечогінну дію і вживається для лікування водянки.

Цибуля має бактерицидні і антисептичні властивості, бореться з вірусами і накопичує в собі цілющу енергію землі. Цибуля покращує засвоєння їжі, підвищує опірність організму до інфекційних захворювань. Її застосовують при шлунково -кишковому розладі, що супроводжується недостатньою рухової і секреторною діяльністю шлунка, при гіпертонії, атеросклерозі, загальній слабкості та застудних захворюваннях, знижені статевої активності.

У медицині цибуля застосовують у боротьбі з цингою і як протиглисний засіб.

Застосовується цибуля і в косметичних цілях. Маски з цибулі корисні при себореї, гніздовій плішивості і лупі, а також для зміцнення коренів волосся. Цибулевий сік допомагає вивести веснянки і покращує стан шкіри, повертаючи їй природний колір і рум’янець.

Народна медицина рекомендує з’їдати щодня 100 г зеленої цибулі. Це допомагає при хворобах печінки і жовчних проток. При цукровому діабеті корисна і сира, і варена цибуля.
При атеросклерозі добре допомагає сік цибулі з медом: приймайте суміш по 1 ст. ложці 3 рази на день. Такий сік зміцнює капіляри і розширює судини.

Крім того при термічній обробці цибуля практично не втрачає своїх корисних властивостей.

Додати коментар

Відповісти

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *