У яких продуктах містяться амінокислоти?

Щоб не виник дефіцит амінокислот в організмі , необхідно вживати продукти , що містять білок.

Для людини необхідно 20 амінокислот з існуючих у природі 150 -ти.

Амінокислоти поділяються на замінні і не замінні . Замінні амінокислоти , це ті які може наш організм сам синтезувати з деяких амінокислот. А незамінні ті які повинні надходити в їжу з різних продуктів. Незамінні амінокислоти наш організм їх не може виробляти ( синтезувати ) .

Замінні амінокислоти:

Пролін , Глютамін , Аргінін , Тирозин , Гліцин , Аспарагін , Аланін , Глутаминовая кислота , Серін , Цистин , Аспарагінова кислота.

Незамінні амінокислоти:

Валін , Фенілаланін , Триптофан , Лізин , Лейцин , Ізолейцин , Метеонін , Треонін , Аргінін , Гістидин .

Розглянемо , в яких продуктах містяться ці амінокислоти і для чого вони необхідні.

У яких продуктах містяться амінокислоти ?

Вміст незамінних амінокислот в їжі і їх значення для організму:

Валін необхідний для того , щоб відновлювати пошкоджені тканини і метаболічні процеси в м’язах у разі важких навантажень , а також підтримувати нормальний обмін азоту в організмі. Ним виявляється стимулюючу дію . Валін міститься в грибах , м’ясі (курка , яловичина) , зернових , молочних продуктах ( сир і сирні продукти , тверді сири) , арахісі та сої . Також валін ми вживаємо з яйцями , печінкою , рисом , макаронами.

Лейцином захищаються м’язові тканини , він являє собою джерело енергії. Він сприяє тому , щоб відновлювалися кістки , шкіра , м’язи . Лейцин сприяє зниженню уровеня цукру в крові і стимулюється виділення гормону росту . Лейцин міститься в горіхах , м’ясі та рибі , сочевиці , буром рисі та більшості насіння.
Лейцином багаті – рис , гречка , горох , пшеничний хліб , макаронні вироби , крупа пшенична , яловича печінка , яловичина , м’ясо птиці , яйця.

Ізолейцин необхідний для здійснення синтезу гемоглобіну. Їм стабілізується і регулюється рівень цукру в крові , а також процеси енергозабезпечення. Ізолейцин необхідний спортсменам , а також людям при деяких психічних захворюваннях. Ізолейцин надходить в організм з продуктів : горіхів кешью і мигдалю , риби , жита , печінки , сочевиці , сої і більшості насіння. Ізолейцином багаті -морська риба , сири , яловичина , м’ясо птиці , яйця , печінка тріски , гречка , турецький горох ( нут ) .

Метіонін сприяє переробці жирів , запобігає їх відкладенню в печінці і на стінках артерій. Він сприяє травленню , їм забезпечуються дезінтоксикаційну процеси , зменшується м’язова слабкість , організм захищається від впливу радіації. Він є корисним при наявності хімічної алергії і остеопорозу. Метіонін міститься в таких продуктах: рибі , яйцях , молоці , м’ясі , квасолі , сочевиці і сої .

Лізин необхідний для того , щоб могли нормально формуватися кістки і зростання дітей. Він сприяє засвоєнню кальцію , їм підтримується нормальний обмін азоту у дорослих. Приймає участь у синтезі антитіл , ферментів , гормонів , відновленні тканин і формуванні колагену. Лізин можна отримати з риби , м’яса , молока і молочних продуктів , пшениці та горіхів.

Треонін сприяє тому , щоб в організмі підтримувався нормальний білковий обмін . Ця амінокислотою стимулюється імунітет. Треонін міститься в молочних продуктах та яйцях , в помірних кількостях в горіхах і бобах.

Триптофан необхідний для продукції ніацину . Його застосовують у разі безсоння , депресії та з метою стабілізації настрою . Його використовують при захворюваннях серця , для того , щоб контролювати масу тіла , зменшити апетит , збільшити викид гормону росту. Він сприяє зменшенню негативного впливу нікотину . Допомагає при синдромі гіперактивності у дітей , при мігренозних нападах . У яких продуктах міститься триптофан ? Триптофан може отримати з бананів , м’яса , кунжуту , фініків , вівса і арахісу. А також триптофан міститься в кедрових горіхах , молоці , йогурті , сирі, рибі, курці , індичці .

Фенілаланін бере участь у синтезі основного нейромедіатора : допаміну , у зв’язку з чим ця амінокислота впливає на настрій , їй поліпшується пам’ять і здатність до навчання , зменшується біль , пригнічується апетит. Фенілаланін організм отримує , якщо людина вживає яловичину , курку , рибу , яйця , сої , молоко і сир.

Можливе отримання незамінних і замінних амінокислот з біологічно активних харчових добавок , що може бути актуальним у випадку дотримання людиною дієти , вегетаріанства і за наявності різних захворювань.

Оцініть статтю
Додати коментар

  1. Уляна

    Дуже дякую за корисну інформацію, і урок дозволяє гарно підготувати, і для себе цікаве знайти))

    Відповіcти
  2. Соня

    Чому не розписано про Аргінін та Гістидин?

    Відповіcти