«1984» Джордж Орвелл аналіз

1984 аналіз 10клас

«1984» – антиутопія Джорджа Орвелла, опублікована в 1949 р. У своєму творі автор відобразив настрій безпомічності та втрату моральних ідеалів.

«1984» Джордж Орвелл аналіз

Автор – Джордж Орвелл

Жанр – роман-антиутопія

Рік написання – 1948

Тема: зображення загальної структури тоталітарної держави, яка є небезпечною для людства і суспільства

Ідея – протест проти насилля, захист прав людини.

Проблеми: Як відбувається перетворення нормальної, здатної мислити особистості з почуттям власної гідності на людину, що здатна лише виконувати вимоги режиму.

Головні герої:

  • Уїнстон Сміт – головний герой, 39-річний чоловік. Належить до зовнішньої партії. Працює у Міністерстві Правди.
  • Джулія – ​​дівчина, закохана в головного героя. Їй 26 років, у неї пишне каштанове волосся і карі очі, тонка талія, перетягнута червоним поясом Молодіжного Антистатевого Союзу
  • О’Брайен – високопосадовець Внутрішньої Партії.
  • Містер Чаррінгтон – власник антикварної лавки, співробітник поліції думок.
  • Старший брат – лідер партії. Ця таємнича постать є центром влади Океанії, яку ніхто ніколи не бачив. “Найжахливіший з усіх жахів у світі”
  • Сайм – освічений колега Вінстона, філолог.
  • Том Парсонс – колега та сусід Вінстона

Композиція

  • експозиція – розповідь про устрій Океанії
  • розвиток подій – перші записи в щоденнику та зустріч з Джулією на вулиці
  • зав’язка – зізнання в коханні та таємні зустрічі закоханих. Візит до О’Браєна.
  • кульмінація роману – Уїнстон Сміт має вибирати між Джулією і Великим братом
  • розв’язок – трагічна картина духовної смерті героя.

Світ у романі “1984”

На планеті Земля існує три супердержави Океанія, Євразія, Остазія. Автор розповідає про Океанію. Керує цією державою Партія,  яка поділяється на внутрішню і зовнішню. Офіційною мовою Океанії є новомова.

Більшість населення країни, описаної автором, складають проли.  Це неосвічені низи, які становлять 90 % населення, слугують для важкої праці й прирівнюються до тварин.

Поліції думок найбільше бояться мешканці Океанії, а найжахливіший злочин думкозлочин. Особисте почуття, на яке в Океанії ніхто не мав права – кохання.

Океанією керують 4 міністерства:

  1.  Міністерство Достатку
  2. Міністерство Миру
  3. У Міністерстві Любові злочинців не карають, а лікують та виправляють. Ця будівля не мала вікон. Міністерство Любові відповідає в романі за моніторинг, арешти, тортури дисидентів.
  4. На фасаді будівлі Міністерства Правди були три гасла партії:
  • війна – це мир
  • свобода – це рабство
  • неуцтво – це сила

1984 паспорт твору

1984 рік – саме той час описує автор у своєму романі. У 1984 році відбуваються всі події, за винятком кількох спогадів про кар’єру Вінстона в міністерстві правди, про його невдалий шлюб, про його дитинство.

Автор описує вигадане суспільство, лідер якого Великий Брат. Це репресивне суспільстві, яким керує партія. Будучи членом так званої зовнішньої партії, Уїнстон фактично знаходиться під невпинним наглядом і вдень і вночі. Камери спостереження є у нього вдома і на роботі, на вулицях.

“Старший брат пильнує, за тобою” написано під величезним обличчям, яке дивилося зі стіни на кожного.

Він не поділяє партійні гасла та ідеологію і в глибині душі сильно сумнівається в партії, навколишньої дійсності і взагалі в усьому тому, в чому тільки можна сумніватися. Щоб «випустити пар» і не зробити нерозважливий вчинок, він веде щоденник, в якому намагається викладати всі свої сумніви. На людях же він намагається бути прихильником партійних ідей.

“Хто контролює минуле, той контролює майбутнє. Хто контролює сучасне, той контролює минуле” – партійне гасло.

Уїнстон підозрював, що Джулія стежить за ним і дивиться на неї з сумішшю бажання і параної. Але коли вона зізнається йому в любові, між ними починається роман, але Вінстона не покидає думка, що вони вже небіжчики (вільні любовні стосунки між чоловіком і жінкою, які є членами партії, заборонені партією). Вони знімають кімнатку у Чаррінгтона, яка стає місцем їх регулярних зустрічей. Уїнстон і Джулія вирішуються на божевільний вчинок і йдуть до О’брайена і просять, щоб він прийняв їх до підпільного Братство, хоча самі лише припускають, що він в ньому перебуває. О’Брайен їх приймає і дає їм книгу, написану ворогом держави Голдстейн.

Уїнстон вважає, що партії потрібно чинити опір і скидати, але Джулія вважає, що краще ухилитися від своєї влади, прикидаючись, що погодиться з нею.

1984 оруеллЧерез деякий час їх заарештовують в кімнатці у містера Чаррінгтона, так як цей милий старий виявився співробітником поліції думок. У міністерстві любові Вінстона довго обробляють. Головним катом, на подив Вінстона, виявляється О’Брайен. Спочатку Уїнстон намагається боротися і не відрікатися від себе. Однак від постійних фізичних і психічних мук він поступово відрікається від себе, від своїх поглядів, сподіваючись відректися від них розумом, але не душею. Він відрікається від усього, крім своєї любові до Джулії. Однак і цю любов ламає О’Брайен.

Кульмінація роману приходить, коли він повинен вибирати між Джулією і Великим братом, між індивідуальністю і відповідністю. У кімнаті 101 О’Брайен демонструє середньовічний пристрій тортур, клітку, повну щурів, прив’язану до лиця ув’язненого. У паніці Уїнстон відрікається від Джулії, благаючи О’Брайена мучити її замість нього, порушуючи обіцянку, яку він присягнувся ніколи не зламати: «Якби вони могли змусити мене перестати любити тебе, це було б справжньою зрадою». У кімнаті 101 партії вдається розбити Вінстона не тільки фізично і розумово, але і емоційно.

Уїнстон знову повертається в суспільство як вірний і відданий член партії. Він знову зустрічає Джулію і розуміє, що вони обидва зрадили один одного під тортурами, і він вже не може стояти поруч з нею.

На останніх сторінках показано трагічну картину завершення духовної смерті героя.

Історія написання

Задум написання роману “1984” виник у 1943 р. А написано його було у 1948.

Оруелл писав роман 1948 року і розповідав в ньому фактично про свій час, намагаючись розкрити очі світовій громадськості на ту правду, якої вона вперто не хотіла бачити.

Книга «1984» Оруелла в Рейтингу «100 найкращих книг всіх часів та народів» за версією журналу NEWSWEEK (Newsweek’sTop 100 Books) займає 2 місце.

Джордж Орвелл «1984» аудіокнига (скорочено)

Оцініть статтю
Додати коментар