Що таке дводольні рослини? Як люди використовують дводольні рослин? Відповіді на ці запитання Ви дізнаєтеся в цій статті.
До класу дводольні належать рослини:
Дводольні рослини (Магноліопсіди) відносяться до відділу покритонасінних рослин. У їх зародків насіння має дві супротивні бічні сім’ядолі. Це їх основна особливість, яка і дала назву рослинам. До цього типу рослин відносяться більше 200 тисяч видів. Клас об’єднує в собі чагарники, дерева і трав’янисті рослини. Їх можна зустріти практично у всіх куточках планети. Найбільш численною групою є відділ квіткових.
Дводольні рослини: приклади
- Харчові і кормові рослини: (картопля, гречка, соя, буряк, баштанні, та ін.);
- плодові і синичні культури (виноград, цитрусові, яблуня, полуниця, смородина та ін.);
- олійні (соняшник, арахіс, тунг та ін.);
- більшість видів дерев (дуб, береза, липа та ін.);
- чай, кава, какао і сотні найважливіших лікарських рослин (ромашка, шавлія); пряні і ароматичні рослини (лавр, коричне дерево та ін.);
- тютюн;
- волокнисті рослини (бавовник, льон, конопля, джут та ін.);
- рослини, що дають каучук, камедь і смоли; багато дубильних, фарбових, ефіроолійних рослин
- декоративні рослини (троянди, бузок, хризантеми).
Від інших рослин дводольних відрізняють пучки одного розміру, відкритого типу і розташовані у вигляді кілець. Листя рослин прості і складні з сітчастим жилкуванням. Як правило, вони розчленовані на черешок і листову пластинку. Листова пластина має зубчасті краї і виїмки, цільною буває рідко. Квіти чотирьох- або п’ятичленні. Оцвітина подвійна. Корінець зародка пристосований до тривалого існування і трансформується в головний корінь. Іноді дводольні мають атипові ознаки, схожі до ознак однодольних рослин.
Як людина використовує дводольні рослини?
В першу чергу людина навчилася використовувати цілющі і живильні властивості дводольних рослин. Навіть смертельну отруту люди успішно застосовують для лікування недуг. З рослинної сировини дводольних отримують активні інгредієнти для медикаментів. Багато з них придатні в їжу, наприклад, капуста і картопля, горох і квасоля, морква і селера. Часто їх цінність обумовлена зовсім не поживними властивостями, а різноманітністю. Наприклад, серед бобових є і низькорослий земляний горіх, і індиго, і високі акації, і касії, які є основним елементом для проносного засобу сени.
У господарській діяльності людини дводольні є кормовими та харчовими рослинами: баштанні, гречка, буряк, картопля. Серед них є ягідні і плодові культури (груша, виноград, смородина), олійні (арахіс, соняшник, тунг), дерева (береза, осика, липа, дуб), какао, кава і чай, ароматичні та пряні рослини (коричне дерево, лавр , кориця), волокнисті рослини (бавовник, джут, льон, конопля). Також з дводольних виробляють смоли, камеді, каучук, фарбувальні, дубильні і декоративні речовини.
Сподіваємося, що з цієї статті Ви дізналися, як людина використовує дводольні рослини.