Родина Бобові налічує понад 12 тис. видів трав’янистих рослин, кущів та дерев. Бобові поширені на всіх континентах планети в різних природних зонах – від приполярних островів до тропіків, від пустель до вологих лісів та боліт. В даній статті ми розглянемо основні морфологічні ознаки родини Бобові.
Характерні ознаки родини Бобові
Родина Бобові – одна з найбільших родин класу Дводольні. Назву визначив плід цих рослин – біб. Віночок квітки зовні нагадує метелика зі складеними крилами. Тому цю родину називають ще Метеликові.
Родина Бобові налічує: Родів – 450, видів – 12 000.
Листки родини Бобові бувають:
– пальчастоскладні (люпин),
– трійчастоскладні (квасоля, соя, конюшина),
– парнопірчасто-складні (солодка, горох),
– непарнопірчастоскладні (біла акація).
При основі листків є добре розвинені прилистки у вигляді зелених листочків (горох), колючок (біла акація).
Формула квітки рослин родини Бобові – Ч(5)П3(2)Т(9)1М1.
Оцвітина – подвійна.
Чашечка – складається з п’яти зрослих чашолистиків.
Віночок – складається із п’яти пелюсток, що відрізняються за формою та розмірам (верхня називається вітрило, дві вільні бічні – весла, дві частково зрослі нижні – човник).
Тичинок – 10.
Маточка – одна.
Квітки родини Бобові – неправильні, поодинокі або зібрані у головку (конюшина), китицю (горох), простий зонтик (лядвенець).
Плід родини Бобові – біб.
Запилення — комахами.
Представники родини Бобові
Зернобобові культури родини Бобові: горох, квасоля, сочевиця, соя, боби.
Кормові рослини родини Бобові: конюшина, еспарцет.
Олійні рослини родини Бобові: арахіс, соя.
Лікарські рослини родини Бобові: солодка, астрагал, буркун лікарський, софора японська, робінія звичайна.
Господарське значення рослин родини Бобові
Бобові відіграють величезну роль в природі і житті людини.
1. Завдяки співжиттю з бульбочковими бактеріями, які здатні поглинати азот з повітря, бобові містять багато азоту й при відмиранні збагачують ним ґрунт.
2. Містять Нітроген входить до складу складних органічних речовин – білків, яких багато в рослинах бобових і особливо в їхньому насінні. Білки, як поживні речовини, необхідні людині і тваринам. За вмістом поживних речовин бобові поступаються тільки злакам.
3. Бобові цінні кормові, олійні, технічні, лікарські культури.
4. Цінними кормовими та медоносними культурами є конюшина, люцерна, горошок, чина, кормові боби.
5. Завдяки співжиттю з бульбочковими бактеріями, збагачують ґрунт сполуками Нітрогену. Після збирання врожаю бобових у ґрунті залишаються їхні підземні частини з високим вмістом нітрогенумісних сполук. Тому бобові застосовують у сівозмінах як попередники інших важливих культурних рослин: пшениці, овочевих культур тощо.
6. Препарати солодки застосовують для лікування хвороб органів дихання та в разі харчових отруєнь. Свою назву ця рослина дістала тому, що в її підземній частині міститься особлива речовина, що в 40 разів солодша за цукор.
7. Солодку використовують для виробництва цукерок, халви.
8. Акацію висаджують біля доріг, у парках, лісосмугах, ярах для закріплення схилів. З її квіток виготовляють вишукані парфуми та отримують цілющий мед.