Родина Капустяні (Хрестоцвіті) налічує понад 3 тис. видів переважно трав’янистих рослин. В цій статті ми розглянемо основні ознаки родини Капустяні.
Характерні ознаки родини Капустяні
Капустяні (Brassicaceae), раніше хрестоцвіті (Cruciferae) — родина рослин, названа за назвою роду капуста (Brassica), старіша назва «хрестоцвіті» походить від чотирьох пелюсток, через що квітка цих рослин нагадує хрест.
Листки рослин родини Капустяні – прості, чергові або зібрані в прикореневу розетку.
Квітки рослин родини Капустяні – правильні, зібрані в китеці.
Формула квітки родини капустяні — Ч4П2+2Т4+2М1.
Оцвітина – подвійна, чашечка із чотирьох вільних чашолистиків, віночок – із чотирьох вільних пелюсток, тичинок – 6 (із них дві короткі), маточка – 1.
Плоди родини Капустяні – стручок або стручечок.
Коренева система у представників родини Капустяні стрижнева. У деяких представників (редису, редьки, ріпи) головний корінь видозмінений на коренеплід.
Представники родини Капустяні
Овочеві рослини: капуста, редька, редиска, хрін, гірчиця.
Кормові рослини: ріпак, суріпиця, бруква.
Олійні рослини: гірчиця, ріак, рижій.
Лікарські рослини: грицики звичайні, гикавка сіра, талабан польовий.
Господарське значення рослин родини Капустяні
1. Рослини родини Капустяні з давніх-давен людина вирощує як овочеві (наприклад, капусту, редис, турнепс, хрін), олійні (ріпак, гірчицю, рижій) або декоративні (наприклад, левкой) культури.
2. Хрестоцвіті застосовують у медичній практиці (наприклад, гірчицю, хрін, редьку, капусту, рижій). Деякі з них – бур’яни (грицики, гикавка, талабан та ін.).
3. У Китаї грицики вже понад 100 років вирощують як овочеву культуру. У медицині грицики слугують сильним кровоспинним засобом. Тому цю рослину заготовляють і продають в аптеках у висушеному вигляді.
4. Капуста надзвичайно багата на корисні для організму людини сполуки, які визначають її поживні та лікувальні властивості. У ній багато вітамінів, мінеральних елементів (Калію, Фосфору, Феруму). Особливо багата капуста на вітамін С, якого в ній міститься стільки само, як і в лимонах та апельсинах.
5. Редис і редька багаті на вітаміни та мінеральні речовини.
6. Капустяні культури поглинають більше азоту при високому мінеральному або органічному удобренні, а також за сильної мінералізації ґрунтової органічної субстанції, ніж можуть використати для синтезу вегетативної маси до кінця вегетаційного періоду. Тому в них часто зустрічаються підвищені показники вмісту нітратів, що обмежує їхнє використання на корм.
7. Кормові капустяні культури, зібрані в оптимальний строк, багаті протеїном. Вирощують їх чистими посівами або в суміші з іншими культурами.
Тепер вам відома характеристика рослин родини Капустяні (Хрестоцвіті).