Прагнучи урізноманітнити харчування дитини, молоді мами цікавляться з якого віку можна їсти шампіньйони чи деякі лісові гриби. Гриби – поживний продукт, не дарма їх називають “лісовим м’ясом”. Але із введенням їх у дитячий раціон не варто поспішати. Розберемо питання коли можна давати дітям шампіньйони чи білі гриби?
Коли можна давати дитині гриби шампіньйони?
По-перше, гриби відносяться до важко перетравлюваних продуктів. Через велику кількість білків гриби важко засвоюються і перетравлюються. Зовсім маленькій дитині така їжа на користь не піде.
По-друге, саме гриби мають здатність як губка вбирати в себе шкідливі речовини, у тому числі токсини, важкі метали і т.д.
З якого віку можна вводити в раціон дитини гриби:
- До 2 років гриби взагалі не мають входити в раціон дітей.
Після 2-3 років можна вводити в дитячий раціон культурно вирощені, оброблені промисловим шляхом і шампіньйони і гливи, що продаються в магазинах (шампіньйони чи гриви). Але поступово і потроху. - До 7 років органи травлення у дитини, зазвичай, вже повністю сформовані. Тому в раціон дитини можна поступово вводити різні види грибів, у тому числі й лісові.
- Якщо дитина має будь-які проблеми із травною системою, то знайомитися з грибами варто лише у 12–14 років.
- При загостреннях хронічних гастритів і гастродуоденітів (запальних змін слизової оболонки шлунка, 12-палої кишки), а також при дискінезії жовчовивідних шляхів (розлад роботи стінок жовчного міхура і жовчних проток) грибні страви протипоказані.
Скільки можна їсти грибів дітям?
Гриби дітям із 3 до 6 років. Включати в меню дитини печериці та гливи можна не частіше 1-2 разів на тиждень. Їх дають у невеликих кількостях (1-2 столові ложки) у складі овочевих чи круп’яних страв. Але найкраще їх використовувати в сильно подрібненому вигляді для приготування крем-супу з картоплі з додаванням грибів або сметанного соусу з печерицями для макаронів.
Гриби дітям із 6 до 10 років. Можна «побалувати» дитину лісовими грибами (білі гриби, лисички чи інші), але тільки в тому випадку, якщо ви точно впевнені, що поклали в кошик їстівні гриби. У цьому віці краще запропонувати школяреві суп із печериць або глив. Сильно подрібнювати їх не потрібно, досить просто нарізати.
Гриби дітям після 10 років. У раціоні можнв включити тушковані гриби. Зрідка можна запропонувати навіть смажені. Але не захоплюйтеся: найкорисніші способи обробки продуктів – це відварювання та тушіння.
Мариновані та солоні гриби – абсолютно доросла їжа. У маринованих грибах багато оцту, у солених – надлишок солі. І те, й інше на користь дитині будь-якого віку не піде.
Пам’ятайте: чим сильніше подрібнені гриби, тим краще вони засвоюються. Загалом білки грибів засвоюються лише на 50-60%.