Різниця між християнством і католицизмом

біблія Людина і світ

Християнство є однією з найбільших у світі релігій. Воно поділяється на різні конфесії. Католицизм, у свою чергу, є найбільшою конфесією християнства. Хоча обидві віри засновані на житті та вченні Ісуса Христа, існує декілька відмінностей, які призвели до поділу різних груп в християнському світі. Іншими словами, хоча всі католики є християнами, не всі християни є католиками.

Різниця між християнством і католицизмом

Що таке християнство?

Християнство базується на житті та принципах, яких навчав Ісус Христос, і його сповідують понад 2,5 млрд людей в більш ніж 160 країнах світу. Основна віра в християнство полягає в тому, що Ісус Христос, Син Божий, прийшов на землю як людина, щоб врятувати людство – як це було написано в Старому Заповіті. Згідно християнській вірі, Ісус прийшов на землю, постраждав, був розп’ятий, помер і воскрес, щоб дарувати вічне життя людству. Одним з стовпів християнської віри є ідея “триєдності”. Залишаючись монотеїстичною релігією, християнство вважає, що єдиний Бог складається з трьох існуючих, але відмінних сутностей: Отця (Бога), Сина (Ісуса Христа) і Святого Духа.

У християнства є різні конфесії: протестантизм, східне православ’я; Англіканізм; катольцизм; Євангелікалізм; П’ятидесятники та інші.

Що таке католицизм?

Католицизм є найбільшою конфесією християнства; у ньому більше 1,2 мільярда послідовників, переважно в Європі, Латинській Америці та деяких районах Африки. Католицька Церква вважає себе передконфесійною незалежною церквою, і вона організована ієрархічно у всьому світі. Головою Католицької Церкви є Папа Римський єпископ, який виступає найвищим авторитетом у всіх питаннях управління та моралі. Відповідно до католицької віри, Ісус Христос призначив перших єпископів, які, у свою чергу, призначали своїх наступників за принципом “Апостольського правонаступництва”.

Католицька Церква була офіційно створена в 1054 році після так званого “Великого розколу”. Проте навіть до офіційного розмежування між католицтвом та Східним православ’ям християнська Церква вже зазнала внутрішньополітичних, теологічних та культурних розбіжностей. Головна відмінність католицизму від Східного православ’я полягає в тому, що східні церкви не визнають авторитет Папи.

Схожість між християнством і католицизмом

  • Обидві релігії засновані на житті та вченні Ісуса Христа;
  • Обидві є монотеїстичними релігіями і вірять у Трійцю;
  • Обидві вважають, що людство успадкувало “первородний гріх Адама” і що його треба врятувати;
  • Обидві вірять, що Ісус Христос прийшов на землю, страждав, помер і воскрес, щоб врятувати людство;
  • Обидві вірять у таїнства;
  • Обидві вважають, що місце народження Христа було передбачено в Старому Завіті;
  • Свята Біблія є священною книгою обох релігій;
  • Обидві вірять у 10 заповідей;
  • Обидві вважають, що Діва Марія є матір’ю Ісуса Христа;
  • Обидві широко поширені в західному світі;
  • Обидві вірять існування Пекла, Небес і Чистилища після смерті.

Оскільки католицтво є найбільшою конфесією християнської церкви, вони часто асоціюються. Проте, бути католиком означає бути християнином; а якщо людина християнин, то вона не обов’язково католик.

Яка різниця між християнством і католицизмом?

Ієрархія: Католицька Церква визнає папу як найвищий морально-релігійний авторитету. І навпаки, інші християнські релігії не приймають ієрархічну природу католицького світу;

  • Целібат: Католицька Церква має найсуворіші правила щодо безшлюбності священиків та єпископів. Фактично, всі священики, диякони, єпископи та архієпископи не можуть одружитися і не мати статевих стосунків. Крім того, лише чоловіки можуть стати священиками, тоді як жінки можуть бути частиною релігійного апарату, тільки якщо вони стануть монахинями. Християнські Церкви в цьому відношенні більш ліберальні, і деякі церкви навіть дозволяють жінкам стати пасторами;
  • Вірування: католики вірять, що Церква є єдиною дорогою до Ісуса і вічного спасінням, тоді як християни можуть мати різні інтерпретації Біблії і можуть не відвідувати церкву;
  • Походження: раннє християнство сягає першого століття нашої ери; воно швидко поширилося по всій Римській імперії. Історія католицизму пов’язана з апостолом Петром, який вважається батьком Католицької Церкви та духовним прихильником всіх Пап. Проте Католицька Церква офіційно виникла після Великого розколу 1054 року;
  • Використання священних образів: у католицькому слові статуї та картини широко використовуються для позначення Ісуса Христа, Марії, Святого Духа та святих. Святі зображення є менш помітними в православних деномінаціях.
Оцініть статтю
Додати коментар

  1. Марія

    “воно виникло як єврейська секта???” автор вдарився в сосну?

    Відповіcти
  2. Надія

    сама постановка питання вже є не вірна : різниця між християнством і католицизмом?!. А католицизм, – що не християнство? ,Чи вважаєте, що тільки православ’я має право на існування. В православні, до речі, значно більше мають ікон ніж католики.

    Відповіcти
  3. Ігор

    Логіка статті така(наводжу паралелі): чоловік і жінка – це роди людини. В чому різниця між жінкою і людиною? Нагадало, дві бабці жаліються на забиту маршрутку. Одна з них каже: “Та це не люди – це студенти!”

    Відповіcти
  4. Ірина Констянтинівна

    Вітаю! Я Християнка ❤️‍Слава Ісуссу Хресту , Слава Отцю нашому і Святому Духу! Прошу спаси нашу Україну

    Відповіcти