Розповідь про борщ

розповідь про борщ Твір-розповідь

Короткий реферат на тему “Український борщ” допоможе підготувати розповідь про “Борщ – символ України” коротко та змістовно, дізнатися, яка історію борщу, які за способами подачі борщі розрізняють.

Розповідь про борщ

Український борщ внесений переліку об’єктів нематеріальної спадщини ЮНЕСКО, яка потребує охорони.  Сам по собі борщ не з’явився за один день, він пройшов низку етапів еволюції. Хоча існує популярна думка, що страву їли на наших землях ще за часів Київської Русі, науково вона не підтверджена. Хоча би в силу того, що деяких продуктів тоді попросту не було. Здається, що справжні «борщові відкриття» попереду. Проте сьогодні борщ символ України, котрим ми пишаємося та дуже любимо.

Легенда про борщ

борщ цікаві фактиДостеменно історія борщу невідома. Проте перша згадка про нього датується 1584 у Києві. Страву згадав у своїх щоденниках Мартін Груневег – німецький торговельний агент. Начебто 17 жовтня 1584 року він зупинився над річкою Бощівка, що біля Києва. У щоденнику він пише так: «Русини купляють борщ рідко або ніколи, тому що кожен готує його у себе дома сам, оскільки це їхня повсякденна їжа і питво». Можливо, якби свого часу монголо-татари під час свого нашестя на Київську Русь не спалили всі бібліотеки, то вчені би знайшли ранішу згадку про цю страву.  Хто придумав борщ вперше, також важко казати.  У приготування перших страв наші предки проявляли неабияку винахідливість.  І перша рідка страва називалась – волок. Вона і була прототипом сучасного борщу. Тоді кидали в страву все, що росло на городі. Додавали також і дике зілля. А поширеним він уже став за часів панування козаків, котрі дуже любили цю  їжу.

Який борщ готували наші предки?

Здавна існують три різновиди борщу. Це червоний, зелений або весняний та холодний. Їх рецепт відрізняється в залежності від регіону та вподобань.

  • Червоний борщ

До складу борщу входили капуста, буряк, пастернак, морква, картопля. У будні дні робили засмажку на салі з цибулею та часником, а в святкові – використовували м’ясну юшку.

  • Весняний борщ

Замість буряка додавали в страву щавель, кропиву, лободу, листя буряка, варене яйце та сметану. Готувався борщ на основі олії, риби чи грибів.

  • Холодний борщ

Рідкою основою для борщу можуть бути квас чи сироватка з додаванням зелені, вареного яйця, городнього буряка, порізаного соломкою, цибулі та часнику. Їли з вареною картоплею замість хліба.

А що наші предки використовували для приготування борщу замість картоплі? Часто до страви могли додати товчене пшоно або гречану кашу. Загалом вони додавали в страву всі коренеплоди, які були на той момент. Адже картопля з’явилась на столі українців з кінця XVІІІ – початку XIX ст. Часто борщ не був таким ситним та калорійним як зараз. Тому селяни часто їли багато пампушок та хліба з цією їжею щоб добряче наїстися. А піддобряли її сироваткою та ягодами.

До появи червоного буряка, туди клали звичайний кормовий. Через що колір страви був сірого, майже чорного кольору. Адже томатна паста, яка зараз дає яскравого червоного забарвлення, з’являлась в ХХ столітті. Інколи для кращого смаку додавали копчені сливи. Одним словом, все залежало від фантазії кухаря. Чітких канонів приготування немає, так як і тепер.

Оскільки у наших предків не було холодильника, то для приготування борщу восени заквашували буряк та капусту щоб якось зберегти їх до весни. Для цього буряки мили, розрізали на частини та складати в діжку. Заливали холодною водою, додавали житні сухарі та залишали киснути. Такий квас рідко вживали як напій. Його намагались зберегти саме для приготування рідкої страви.

Що входить до складу борщу?

Обов’язковою складовою українського борщу є червоний буряк, котрий надає приємного кольору та солодкуватого смаку. Також додаються капусту, петрушку, картоплю, моркву, цибулю, томатну пасту чи помідори. В окремих регіонах складовою страви є кабачки, квасоля, яблука, копчені сливи.  Рідкою основою для борщу виступають: кістковий чи м’ясо – кістковий бульйон, грибний відвар, курячий бульйон. Деякі господині люблять кислуватий присмак страви, якого досягають шляхом додавання квасу-сирцю, лимонної кислоти чи соку, закваски з буряка.

Способи подачі борщу

Борщ подають до столу або наливаючи його в окрему тарілку або ж у тому посуді, в якому він варився. Це може бути глиняний горщик. До борщу подають окремо сметану, галушки, пампушки, грінки чи свіжий хліб.

Оцініть статтю
Додати коментар