Розповідь про дрохву. Де живе в Україні?

розповідь про дрохву Зоологія

Інформація про дрохву коротко допоможе дізнатися більше цікавого про цих птахів, які внесені до Червоної книги України та світу. Розповідь про дрохву доповнена цікавинками.

Повідомлення-розповідь про дрохву

Дрофа – це найбільший літаючий птах в Європі, належить до родини дрохвових, єдиний представник свого роду.

Дрофа зовні нагадує індика. Це досить обережна та полохлива птиця. Зараз цих птахів залишилося дуже мало. Їх чисельність скоротилася через діяльність людини і активне полювання.

Де мешкає дрохва?

Природне місце існування виду це поля. Дрофа живе на відкритих рівнинних просторах, які чисті від заростей з дерев. Для проживання птахів підходять широкі поля і луки, порослі травою степи з гарним оглядом.

Гніздиться дрохва в Центральній та Південній Європі, де є найбільшим видом птахів, та на більшій частині помірних районів Азії. Європейські популяції зазвичай осілі, тоді як азіатські узимку мігрують на південь.

В Україні рідкісними птахами можна помилуватися в заповіднику Асканія-Нова. Є одним з найкрупніших птахів України.

Дрофа: опис

Дрофа відрізняється сильними ногами, адже вона кожен день долає величезні відстані. У польоті також птах витривалий, проте рідко літає на значні відстані, що перевищують 100 м. Забарвлення вид сіро-коричневого, що дозволяє маскуватися серед трав і чагарників. Коли дрохві загрожує небезпека, то вона ховається, лягаючи на землю. У список ворогів птиці входять: орли, вовки та лисиці, навіть собаки і кішки.

Якщо придивитися до птаха в польоті, то можна сплутати її з гусаком: вона витягує вперед голову і шию, махаючи рівномірно крилами. Оскільки дрохва має значну вагу, то для того щоб злетіти, їй необхідно гарненько розігнатися. Старі особини вже не літають, а тільки пасуться на землі.

Що їсть дрохва?

Птах харчується злаками, культурними рослинами, молодими паростками трави, сараною і кониками. Іноді люблять поласувати мишами, жабами і ящірками.

Дрофа: спосіб життя

Дрофа веде осілий спосіб життя і збирається в зграї. Зимують вони в тих місцях, які вибирають для життя. Примітно, що птахи важко переносять як мороз, так і спеку. Причин цього кілька. У них немає потових залоз і мастила на пір’ї, через що вони промокають і замерзають. Птахи юблять гуляти або пізно увечері, або рано вранці. Решту часу проводять в своїх оселях біля води.

Цікаве про дрохву

Дрофа є представником важких літаючих птахів.

Яйця висиджують і виховують пташенят тільки самки.

Птах любить зрідка поласувати дрібними зміями, яких вона захоплює цілком.

Її занесли до Червоної Книги.

За часів Київської Русі дрохва вважалася княжою здобиччю і часто з’являлася на столах князів.

Оцініть статтю
Додати коментар