Розповідь про капусту для дітей містить багато інформації про цей корисний овоч.
Доповідь про капусту 2 клас
Капуста – одна з головних овочевих культур. Батьківщина капусти – Середземномор’я. Вирощують її з 3-го тисячоліття до нової ери. Існує понад 100 видів капусти – листова, качанна (білокачанна і червонокачанна), савойська, кольрабі, брюссельська, цвітна, кормова, китайська, пекінська та ін. Найбільшого поширення набула білокачанна капуста.
Давньоримські легенди свідчить, що громовержець Юпітер трудився над поясненням 2 суперечливих висловів від оракула. Від страшного перенапруження він обливався потом, і кілька крапель упало з його чола на землю. З них виросла капуста. Легенда не вказує, куди саме пролився піт, тому багато народів оспорює право вважатися батьківщиною капусти.
Якщо говорити з точки зору історії, то капусту згадували в текстах стародавнього Риму. Достовірно відомо, що її стали вирощувати більше 4000 років тому. У IX столітті слов’яни винайшли спосіб заквашування капусти. Родоначальник культурних сортів цього овоча була дика капуста, яка до сих пір росте біля берегів Середземного моря. Вона не утворює качана. За багато століть людина навчилася доглядати за дикою капустою, відбирати насіння і плекати її. За цей довгий час рослина стало овочевою культурою.
Корисні властивості капусти
У капусті міститься велика кількість клітковини, води і трохи цукру. Складовими є пектинові речовини, крохмаль і кислоти – яблучна, лимонна, бурштинова, фумарова і щавлева. За кількістю вітамінів вона випереджає апельсини і лимони. У ній багато вітамінів A, B B1, K, PP, U, В3, К, а також ніацин і рибофлавіну, заліза і фосфору, міді і хлору, марганцю і магнію.
Найбільше корисних властивостей в капусті, яка не пройшла теплову обробку: у свіжій і в квашеній.
Цікаві факти про капусту:
За право називатися батьківщиною капусти досі сперечаються Греція, Італія та Грузія.
Перші згадки про капусту відносяться до бронзового і кам’яного віку. У XV столітті її вирощували в Древньому Єгипті.
Квашена капуста дуже корисна. Зберігати її можна близько 10 місяців і вона зберігає вітаміни весь цей період.
Перша письмова згадка про капусту в найдавнішому довіднику Київської Русі – «Ізборнику Святослава».
Листя капусти виводять з організму холестерин.