Розповідь про моркву

Ботаніка

Розповідь про моркву 3 клас містить багато цікавого про цей корисний овоч.

Розповідь про моркву для дітей

Морква відноситься до коренеплодів. У потовщених, великих коренях міститься велика кількість поживних речовин. Овоч має ніжно-зелені, мереживні листочки. У моркви солодкий корінь червоного, жовтого або оранжевого кольору, який росте в землі. Він може бути округлим або подовженим.

Морква є дворічною рослиною. За перший рік в її корені накопичується достатня кількість поживних речовин. Якщо залишити корінь на зиму в землі, то навесні виросте високе стебло. На його верхівці з’являються білі шапки суцвіть, які складаються з маленьких квіточок. Квітки розташовані на довгих квітконіжках, що розходяться в різні боки від верхівки стеблинок. Зовні це нагадує спиці парасольки. Після відцвітання на місці квіточок з’являється насіння.

Батьківщина моркви

Морквина є найдавнішим коренеплодом: її стали вживати в їжу близько 4 000 років тому. Вперше її спробували в Афганістані, де вона росла в дикому вигляді. Цікаво, що спочатку овоч був фіолетового кольору. Помаранчеву морквину штучно вивели всього 400 років тому. Червона морква була виведена в Голландії спеціально для королівської сім’ї, так як це був їх головний колір. Коли на територію Русі овоч потрапив точно невідомо. У XVI столітті соком моркви лікували захворювання носоглотки, печінки і серця.

Корисні властивості моркви

У моркві знаходиться велика кількість корисних речовин – цукор, вітаміни, мінерали та крохмаль. Яскравого кольору їй додає бета-каротин, який в організмі перетворюється на вітамін росту – вітамін А. Варена морква допомагає в лікуванні злоякісних пухлин, дисбактеріозу кишечника, нефриту.

Цікаве про моркву

У морквяному соку багато фітонцидів, які мають антисептичні властивості і допомагають організму боротися з вірусами. Мінеральні солі, калій зміцнюють серце і судини.

Світовою столицею моркви є місто Холтвіль, Каліфорнія. Тут щорічно проходить фестиваль моркви.

У цього овоча їстівне бадилля. Його додають в другі страви, супи і салати, заварюють як чай.

Найдовша морквина була вирощена британським фермером з Ноттінгемшира – Джоном Атертон. Її довжина становила 5,84 м, що дорівнює довжині автомобіля середнього класу. Звичайно, велика її частина була тонким хвостиком.

В європейських країнах морква вважається фруктом. Знаєте чому? Португальці з неї роблять дуже смачне варення і експортують його в Європу. Згідно з європейським законодавством варення можна варити тільки з фруктів. Саме тому морква перетворилася на фрукт.

Оцініть статтю
Додати коментар

  1. Марія

    Дуже цікава інформація

    Відповіcти