Цікаві факти про кропиву ви можете прочитати у цій статті.
- Кропива слугує маркером для грунтів де знаходяться азотисті речовини (кропива росте саме на такому ґрунті).
- Кропив’яні голки містять мурашину кислоту і саме вона пече при попаданні на шкіру.
- Під час битв, легіонери Юлія Цезаря використовували кропиву для зігрівання.
- У 16 столітті, кропиву використовувалися як засіб для загоєння ран.
- У Росії, навесні з молодого листя і пагонів кропиви вариться зелені щі.
- Запарені пагони кропиви здатні збільшити надої корів і жири в молоці.
- Відомі близько 60 родів та 5 підвидів кропиви і понад тисячу видів рослин.
- Листя кропиви є лікарським сировиною та багате вітаміни груп С, В і К, також присутні дубильні і білкові речовини.
- Настій з листя застосовується при шлунково -кишкових кровотечах.
- Сік з кропиви покращує обмін речовин.
- Кропива використовується у харчовій промисловості у якості барвника.
- Кропива часто використовується як один з інгредієнтів при виготовлені шампуню за властивість зміцнювати і покращувати вигляд волосся.
- В селі Кропивна (Росія) щорічно проводиться фестиваль цієї рослини.
- В селі Маршвуд (Англії) проводиться чемпіонат з поїдання кропиви. Традиція чемпіонату сталася внаслідок парі між двома місцевими жителями під час відвідування крамниці.
- У медицині, пагони і листя кропиви використовується для лікування радикулітів і хвороб суглобів.
Якщо вам відомі інші цікаві факти про кропиву, діліться ними в коментарях.
багато цікавого