Цікаві факти про лаву

Цікаві факти про природу

Чи знаєте ви щось цікаве про лаву? Цікава інформація про лаву для дітей і дорослих зібрана в цій статті.

Цікаві факти про лаву

Температура лави коливається від 500 до 1200 °С.

При охолодженні лави утворюються різні види гірських порід.

Слово лава походить від латинського “лабес” означає “падіння”.

Не всі лави однакові. Лави відрізняються температурою, кольором, складом і ще багатьма властивостями.

Карбонатна лава – сама рідка і холодна лава, яка розтікається як вода (її температура: 510-600 °С). Складається вона наполовину з карбонатів натрію і калію. Колір карбонатної лави – чорний або коричневий, після охолодження стає світліше і в підсумку стає білим. Вона легко розчиняється у воді. Карбонатная лава зустрічається тільки на вулкані Олдоіньо – ленгала в Танзанії.

Кремнієва лава зустрічається в області Тихоокеанського кільця. Вона до такої міри в’язка що застигає ще до закінчення виверження, тим самим вона може закупорити вулкан. Закупорення здатне викликати потужний вибух вулкана. Температура лави: 800-900 °С. За день така лава долає кілька метрів. Кремнієва лава складається з 53-62% діоксиду кремнію (якщо співвідношення перевищує 65%, вона ставати повільною і вузькою). Колір лави: темно-червоний. Застигла лава може утворити вулканічне скло (утворюється таке скло при швидкому охолодженні лави).

Базальтова лава – найпоширеніша лава (складається з діоксиду кремнію і оксидів алюмінію та інших металів). На відміну від попередніх лав, базальтова лава тече швидко ( зі швидкістю 2 м/с). Її температура: 1200-1300 °С. Колір гарячої базальтової лави жовто-червоний або жовтий.

Китайське місто Калапана було зруйноване в результаті виверження вулкана Кілауеа в 1990 році (також гавайські міста Koae і Капоно були знищені лавою в 1960 році). Дані міста зараз занедбані.

Сан-Себастьяно -аль- Везувіо ( муніципалітет в Італії ) був зруйнований в 1944 році після останнього виверження Везувію (пізніше був відновлений).

Цікавинки про лаву, цікаві відомості про лаву ви можете додавати через форму коментарів.

Оцініть статтю
Додати коментар