Чи знаєте ви щось цікаве про шлунок? Цікава інформація про шлунок для дітей і дорослих зібрана в цій статті.
Цікаві факти про шлунок
Шлунок працює безперервно, навіть коли ви спите. Він перетравлює їжу, яку ви з’їли протягом дня.
За добу у людини виділяється від 0,5 до 2 літрів шлункового соку.
Шлунок служить першою лінією оборони для вашої імунної системи. Він містить соляну кислоту, яка допомагає вбити бактерії і віруси, які потрапляють з їжею.
Коли ви червонієте, шлунок також стає червоним.
Шлункова слизова оболонка оновлюється кожні 3-4 дні, щоб захистити стінки органу від власної кислоти. Він робить це, тому що соляна кислота може перетравити шлунок та інші органи, і слиз захищає шлунок від цього.
Порожній шлунок має розмір кулака, але під час їжі може розтягуватися в чотири рази, щоб вмістити 1,5 літрів їжі/напою.
Їжа неповністю розпадається в шлунку. Справді, тільки перша частина травлення відбувається в шлунку; більшість процесів відбуваються в тонкому кишківнику.
Люди можуть вижити без шлунка ( якщо через деякі захворювання його довелося б видалити).
Тривалість перебування їжі в шлунку залежить від її складу. Жирна їжа затримується до 6-8 годин, вуглеводна-до 4 годин. Травлення в шлунку може відбуватися лише при температурі тіла 36-38°С і за наявності соляної (хлоридної) кислоти.
Вода або рідкі напої можуть пройти через шлунок у кишківник лише за 10 хвилин.
Шлунок краще працює, коли людина сидить або стоїть. Лежачи одразу після їжі, можна спровокувати рефлюкс – неприємне повернення їжі з шлунка в стравохід.
Шлунок є невід’ємною частиною травної системи, але у різних тварин він виглядає по-різному. Деякі тварини мають шлунки з декількома відсіками: у корів та інших жуйних тварин – жирафів, оленів і великої рогатої худоби – чотирикамерні шлунки, що допомагає їм перетравлювати рослинну їжу.
А у деяких видів тварин, наприклад, морських коників, качконосів, шлунка немає взагалі, і їжа прямо надходить із стравоходу в прямий кишківник.
Цікавинки про шлунок, цікаві відомості про шлунок ви можете додавати через форму коментарів.