Глюкоза ( декстоза, виноградний цукор) є найпоширенішим вуглеводом.
Глюкоза – це основне джерело енергії в організмі. Калорій вона містить менше , ніж жири, а засвоюється швидше і продуктивніше . Всім людям особливо важливо знати в яких продуктах міститься глюкоза , щоб планувати свій раціон.
Оскільки висока концентрація глюкози в крові призводить до інтенсивної виробленні інсуліну , який у свою чергу знижує вміст глюкози. Однак надмірне виділення цього моносахарида може призвести до розвитку цукрового діабету. Це ще одна причина чому варто знати в якій їжі міститься найбільше глюкози.
У яких продуктах міститься глюкоза ?
Глюкоза ( C6H12O6 ) – зустрічається в соку багатьох фруктів і ягід , у тому числі і винограді від чого і пішла назва цього виду цукру. Глюкоза є шестиатомний цукром ( гексозою ) . Кров і м’язи людини теж можуть виробляти глюкозу.
Основні джерела глюкози такі продукти харчування :
– Виноград – 7,8 % ,
– Черешня , вишня – 5,5 % ,
– Малина – 3,9% ,
– Суниця – 2,7 % ,
– Слива – 2,5% ,
– Кавун – 2,4 %.
З овочів найбільше глюкози міститься в гарбузі – 2,6 % , у білоголової капусти – 2,6 % , в моркві – 2,5%.
Також багато глюкози в меді , він складається з суміші глюкози з фруктозою .