Марганець відіграє важливу роль в метаболізмі клітини, важливий для репродуктивних функцій і нормальної роботи центральної нервової системи. Допомагає усунути статеве безсилля, поліпшити м’язові рефлекси, запобігти остеопороз, поліпшити пам’ять і зменшити нервову дратівливість.
Добова потреба в марганці – 2-9 мг .
Продукти, що містять марганець : Банани, боби сої, горох, гречка, зелений чай, суниця, картопля, агрус, малина, неочищений рис, горіхи, буряк, смородина, чорниця.
У яких продуктах міститься марганець?
У таблиці наведені продукти містять марганець ( мг в 100 г продукту )
Борошно пшеничне 2,7
Хліб житній 1,5
Хліб пшеничний 1,2
Горох 1,3
хрін 1,3
Буряк 0,65
кріп 0,8
квасоля 1,4
Крупа гречана 1,5
пшоно 1,1
перець 0,65
смородина 0,6
журавлина 0,4-2
лимон 0,5
Печінка яловича 0,3
Чай ( всі сорти ) 15-90
Капуста білокачанна, кольорова, ревінь, редька, оливки, морква, огірки, гриби, картопля, спаржа, ріпа, помідори, житнє борошно, сливи, фініки, виноград 0,2 – 1
Шпинат, салат, малина, шоколад, горох, рис, горіх кокосовий, ячмінь, желатин 3
Нирки яловичі 0,16
Вживаючи продукти багаті марганцем можна досить легко задовольнити потребу організму в ньому. При дефіциті мікроелемента слід більше вживати продуктів натуральних, нерафінованих, без теплової обробки. Для запобігання надмірного накопичення марганцю необхідно уникати вживання продуктів, з великим вмістом даного мікроелемента , або піддавати їх ретельній термічній обробці .